Jos sinut lomautetaan

Voit saada lomautuksen ajalta työttömyysturvaa työttömyyskassasta tai Kelasta. Lomautus tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytetään väliaikaisesti, mutta työsuhde on voimassa. Lomautus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.

Jos kuulut työttömyyskassaan ja täytät työssäoloehdon, hae lomautuksen ajalle ansiopäivärahaa oman työttömyyskassasi ohjeiden mukaisesti.

Huomioi koronatilanteessa

Koronaepidemian takia jotkin työttömyysturvan ehdot, kuten omavastuuaika, työssäoloehto ja yrittäjän työttömyysturva, ovat muuttuneet väliaikaisesti. Kooste kaikista muutoksista: Työttömyysturva koronatilanteessa

Näin haet Kelasta työttömyysetuutta, jos sinut lomautetaan

 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.  TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen.
  • Jos lomautuksesi on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen, voit saada työttömyysetuutta, vaikka opiskelet tai sinulla on yritystoimintaa. Kyse on väliaikaisesta muutoksesta, joka on voimassa 31.12.2020 asti.
 2. Hae työttömyysetuutta verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.
  • Työttömyysetuus myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 3. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset.
  • Voit kirjoittaa liitteeseen saatteen, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • TE-palveluihin lähettämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.
  • Jos olet saanut tekijänoikeuskorvauksia, yritystuloja, osinko- tai vuokratuloja tai huomattavia korkotuloja, Kela tarvitsee niistä tositteet.'
  • Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
 4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.
Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Työttömyysetuushakemus TT1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Ilmoita työttömyyspäivät

Jos lomautus jatkuu, täytä säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus, johon merkitset työttömyyspäivät. Jos teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen takia, merkitse ilmoitukseen tehdyt työtunnit ja työpäivät.

Noudata TE-palveluiden ohjeita, jos lomautusaikaasi tulee muutoksia tai työsuhteesi päättyy kokonaan.

Lomautuksen kesto ja vaikutus etuuteen

Jos sinut lomautetaan yhdeksi tai useammaksi päiväksi viikossa, lomautuspäiviltä maksetaan täysi työttömyysetuus, joka on 33,66 e/pv. Työttömyysetuutta korotetaan, jos sinulla on lapsia huollettavinasi.

Jos teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen takia, palkkasi sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa. Se tarkoittaa, että saamasi palkka vähentää etuutta. Lue tarkemmin palkan vaikutuksesta etuuteen.

Lue lisää