Moniammatillinen yksilökuntoutus

Sinulla voi olla oikeus Kelan järjestämään moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, jos sairautesi on laaja-alainen ja siihen liittyy monia eri ongelmia. Sairautesi vuoksi kuntoutuksesi saattaa myös vaatia yksilöllisempää suunnittelua ja toteutusta.

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on parantaa tai ylläpitää arjen, työn ja opiskelun sujuvuutta sairaudesta huolimatta. Kuntoutus sisältää sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista ohjelmaa.

Moniammatillista yksilökuntoutusta järjestetään eri sairausryhmille

Lapselle ja nuorelle

  • kuulo- tai näkövammaisen yksilökuntoutus
  • tules- ja reumasairauksien yksilökuntoutus
  • yleis- ja neurologisten sairauksien yksilökuntoutus

Aikuiselle

  • näkö-, kuulo- tai kuulonäkövammaisen yksilökuntoutus
  • tules- ja reumasairauksien yksilökuntoutus
  • yleissairauksien yksilökuntoutus
  • neurologinen yksilökuntoutus

Kuntoutuksen toteutus

Kuntoutus järjestetään kuntoutuslaitoksessa, jossa voi yöpyä. Kuntoutusjakson sisältö perustuu omiin tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Kuntoutuksestasi vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu esimerkiksi erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, psykologi tai neuropsykologi ja sosiaalityöntekijä.

Myös omaisesi tai läheisesi  voi osallistua yksilökuntoutukseen osan aikaa, jos osallistuminen on tarpeen kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja kuntoutumisesi edistämiseksi. Omainen tai läheinen voi olla mukana enintään 5 vrk tai  5:llä käyntikerralla.

Lapsen tai nuoren kuntoutukseen läheiset osallistuvat yleensä koko kuntoutuksen ajan. 

Kuntoutuksen kesto

Yksilökuntoutuksen kesto on enintään 15 arkipäivää. Kuntoutuksen alussa moniammatillinen tiimi laatii kanssasi yksilölliset kuntoutustavoitteet ja henkilökohtaisen kuntoutusohjelman.

Kuntoutuksen kustannukset

Kuntoutus on maksutonta. Sinulla tai läheiselläsi saattaa olla oikeus kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Näin haet

Olisiko harkinnanvaraisesta moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta apua? Hae yksilökuntoutukseen.

Lue lisää