Näin haet opintolainavähennystä

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon Suomessa, sinun ei yleensä tarvitse hakea erikseen opintolainavähennystä. Kun olet suorittanut korkeakoulututkinnon, Kela lähettää sinulle päätöksen opintolainavähennyksestä seuraavan lukukauden loppuun mennessä.

Esimerkki

Jos olet suorittanut vähennykseen oikeuttavan korkeakoulututkinnon toukokuussa 2021, saat opintolainavähennystä koskevan päätöksen tai päätösehdotuksen viimeistään joulukuussa 2021.

Kela ei lähetä sinulle päätöstä, jos sinulla ei ole ollut opintolainaa korkeakouluopintojen aikana. Voi kuitenkin olla, että olet käyttänyt oikeutesi saada opintolainavähennyksen. Tarkista tietosi OmaKelasta.

Korkeakoulututkinto ulkomailla

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelaan. Tutkinnon ilmoittamiselle ei ole määräaikaa.

  1. Täytä ja tulosta lomake Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT 29 (pdf).
  2. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  3. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa.

Milloin sinun pitää hakea opintolainavähennystä?

Sinun pitää hakea opintolainavähennystä, jos

  • olet kuulunut Ahvenanmaan maakuntahallituksen opintotukijärjestelmän piiriin
  • olet ollut EU- tai Eta-maan opintotukijärjestelmän piirissä, olet Suomessa verovelvollinen ja maksat Suomen opintolainoja vastaavien lainojen lyhennyksiä tai
  • olet mielestäsi suorittanut vähennykseen oikeuttavan korkeakoulututkinnon, sinulla on opintolainaa ja et ole saanut päätöstä opintolainavähennyksestä tutkinnon suorittamislukukautta seuraavan lukukauden loppuun mennessä.

Hae opintolainavähennystä opintolainavähennyshakemuksella OT 20 (pdf).

Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen

Saat hylkäävän päätösehdotuksen, jos opiskeluaikasi on ollut liian pitkä tai lainamääräsi on ollut liian pieni. Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen, voit määräajan kuluessa pyytää asiasi uudelleenkäsittelyä ja selvittää esimerkiksi syyt, joiden vuoksi opintosi ovat viivästyneet. Kun uudelleenkäsittelypyyntösi on käsitelty, saat päätöksen opintolainavähennyksestä. Jos et ole tyytyväinen päätökseen, voit valittaa siitä opintotuen muutoksenhakulautakuntaan.

Lue lisää