Koronavirus ja erityisäitiysraha – perusteet etuuden saamiseen toistaiseksi ennallaan

Koronavirusepidemia jatkuu edelleen. Kelan erityisäitiysrahan linjausta muutettiin viimeksi 1.9.2021. Tuolloin todettiin, että terveydenhuollon työtehtävissä, joissa hoidetaan koronaviruspotilaita tai työskennellään ensihoitajana, varhaiskasvatuksessa ja lähiopetuksessa työskentelevillä raskaana olevilla työntekijöillä voi olla koronaviruksen vuoksi oikeus erityisäitiysrahaan, jos muuta työtä ei ole tarjolla.

Erityisäitiysrahan tarkoitus on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveyttä ja korvata ansionmenetystä, jos henkilö joutuu jäämään pois työstään sen takia, että työtehtäviin tai työoloihin liittyvä tarttuva tauti tai muu vastaava seikka vaarantaa hänen tai sikiön terveyttä.

Jos työn uudelleenjärjestelyt eivät ole mahdollisia ja työntekijä joutuu jäämään pois työstä, Kela voi maksaa työntekijälle erityisäitiysrahaa. Erityisäitiysrahan perusteena olevat vaaratekijät on määritelty sairausvakuutusasetuksessa.

Koronavirusinfektio on edelleen luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos lisäsi raskaana olevat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään alkuvuodesta 2022.

Koronavirusepidemian nykytilanteessa perusteet etuuden saamiseksi pidetään toistaiseksi ennallaan. Kela seuraa tilannetta. Mikäli tilanne muuttuu, etuuden perusteita tarkastellaan uudelleen.

Lue lisää