Sairauspäivärahan käsittelyssä ruuhkaa

Sairauspäivärahahakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Suurin syy ruuhkaan on tartuntatautipäivärahan hakemusten suuri määrä.

Kelan tavoitteena on käsitellä sairauspäivärahan hakemus keskimäärin 21 päivässä. Nyt hakemuksen käsittelyyn kuluu keskimäärin 25 päivää. Ruuhka koskee sairauspäivärahan lisäksi osasairauspäivärahaa ja tartuntatautipäivärahaa.

– Hakijoiden kannattaa varautua siihen, että hakemuksen käsittely kestää 10–40 päivää.  Sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia on tällä hetkellä ratkaistavana yhteensä noin 55 000, kertoo etuusjohtaja Antti Jussila ja pahoittelee päätösten viivästymistä.

Suurin syy ruuhkautumiseen on tartuntatautipäivärahan hakemusten suuri määrä. Tänä vuonna Kelaan on tullut jo yli 84 000 tartuntatautipäivärahahakemusta. Ennen koronaa hakemuksia tuli vuodessa joitakin satoja.

Käsittelyruuhkan odotetaan kuitenkin hellittävän lähiviikkoina. Toukokuun alussa Kelaan rekrytoitiin 60 uutta ratkaisuasiantuntijaa käsittelemään sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia.

– Toisaalta lomakausi lähestyy, joten on mahdollista, että emme saa ruuhkaa täysin purettua kesän aikana, arvioi Jussila.

Suuri osa sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksista tulee työnantajilta, jotka maksavat työntekijälle palkkaa sairausloman tai karanteenin ajalta. Kela puolestaan maksaa sairauspäivärahan työnantajalle.

– Alkukesä on perinteisesti melko ruuhkainen, kun työnantajat toimittavat kertyneet hakemukset Kelaan ennen kesälomia.

Kelan puhelinpalveluun tulee nyt paljon kyselyjä hakemuksen käsittelytilanteesta. Oman hakemuksen käsittelytilanteen voi tarkistaa kirjautumalla Kelan asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/omakela. Asiointipalvelussa näkyy, onko hakemus saapunut tai ratkaistu, milloin etuus maksetaan ja mitä etuuksia asiakkaalle on viimeksi maksettu.

Hakemusten keskimääräiset käsittelyajat voi katsoa osoitteessa www.kela.fi/kasittelyajat.

Lue lisää