Hae oikeutta ja tilaa tulkkaus ulkomaanmatkalle

 

 

Näin haet oikeutta ja tilaat tulkin ulkomaanmatkalle

  1. Täytä hakemuslomake Vammaisen henkilön tulkkauspalvelu ulkomaanmatkalle TU 3 (pdf).
  2. Jos ulkomaanmatkasi kestää yli 2 viikkoa, liitä hakemukseen seminaariohjelma, opintosuunnitelma tai muu asiakirja, josta käy ilmi, miksi palvelua täytyisi järjestää yli 2 viikon ajalle.
  3. Lähetä hakemus verkossa. Tallenna se tietokoneellesi pdf-tiedostona. Kirjaudu asiointipalveluun sivulla www.kela.fi/omakela. Valitse viestin aiheeksi Vammaisten tulkkauspalvelu ja liitä hakemus ja liitteet viestiin.
  4. Voit lähettää hakemuksen ja liitteet myös postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.

Ilmoita kaikki tarvittavat tiedot

Myös ulkomaanmatkalla tulkkauspalvelun järjestäminen edellyttää sitä, että tiedät tarpeesi etukäteen. Vammaisten tulkkauspalvelukeskus järjestää sinulle tulkkauksen antamiesi tietojen perusteella.

Voit ilmoittaa kaikki tilauksessa tarvittavat tiedot samalla hakemuslomakkeella:

  1. matkan keston, lähtöpäivän ja paluupäivän
  2. tulkkauksen alkamis- ja loppumisajan
  3. tarkat tiedot matkasta, esimerkiksi meno- ja paluulentojen tiedot
  4. mihin tilanteisiin tarvitset tulkkausta (esimerkiksi matkaohjelman)
  5. matkan aikana tarvitsemasi tuntimäärän
  6. toivomasi tulkin.

Kela tarvitsee näitä tietoja, jotta se voi myöntää ja järjestää tulkkauspalvelun. Jos hakemuksesta puuttuu tietoja, se voi pidentää hakemuksen käsittelyaikaa.

Päätöksessä kerrotaan, miten palvelu on järjestetty

Kun hakemuksesi on käsitelty, Kela lähettää sinulle päätöksen oikeudesta tulkkauspalvelun käyttöön ulkomaanmatkan aikana. Päätöksessä kerrotaan myös, miten palvelu on järjestetty.

Kela ilmoittaa sinulle, kuka tulee matkalle tulkiksi.

Jos matkaan tulee muutoksia, ilmoita niistä mahdollisimman pian Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen. Muutokset voivat vaikuttaa mm. tulkin saatavuuteen tai matkakustannuksiin.

Kerro tulkkauksen tarpeesi mahdollisimman tarkasti

Kerro mahdollisimman tarkasti, minkälaisiin tilanteisiin tarvitset tulkkausta. Arvioi myös tulkkauksen kesto. Voit tarkentaa tulkkauksen tarvetta lähempänä matkaa, kun matkasuunnitelmasi tarkentuvat. Ilmoita tulkkauksen tarpeesi kuitenkin viimeistään 1 viikkoa ennen matkan alkua. Myös tulkki tarvitsee etukäteen tietoa tilauksen sisällöstä ja kestosta, jotta hän voi valmistautua tehtäväänsä.

Tulkkauspalvelun käyttö ulkomaanmatkalla vähentää sinulle myönnettyjä tulkkaustunteja.

Lue lisää