Adoptio ja perheen tuet

Perhe-etuudet ovat adoptiovanhemmille suurelta osin samanlaiset kuin biologisille vanhemmillekin. Erona on, että adoptiovanhemmat eivät voi saada äitiysrahaa, mutta he saavat pidemmän vanhempainrahakauden. Kohdasta Sateenkaariperheen etuudet voit lukea sateenkaariperheiden sisäisestä ja ulkoisesta adoptiosta.

Lisäksi ulkomailta lapsen adoptoivat voivat hakea Kelasta adoptiotukea adoptiosta aiheutuviin kustannuksiin.

Milloin adoptiovanhempi saa Kelan etuuksia?

Etuuksien saaminen edellyttää, että adoptiovanhempi kuuluu on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan.

Ulkomailta adoptoitaessa adoptiotuen ja äitiysavustuksen saaminen edellyttää lisäksi, että adoptio on tapahtunut kansainvälisen adoptiopalvelun antajan välityksellä ja adoptioon on myönnetty adoptiolautakunnan lupa. Adoptiolautakunta toimii Valviran alaisuudessa. Suomessa kansainvälisiä adoptioita hoitavat Interpedia, Pelastakaa Lapset ry ja Helsingin kaupungin sosiaalivirasto.

Jos adoptoit ulkomailta kansainvälisen adoptiopalvelun antajan välityksellä, vanhempainrahan ja isyysrahan saaminen edellyttää adoptiopalvelun antajan todistusta lapsen hoitoon ottamisesta.

Ilman adoptiopalvelun antajaa ulkomailta adoptoivat eivät saa adoptiotukea tai äitiysavustusta. He voivat kuitenkin saada vanhempainpäivärahaa, lapsilisää ja alle 3-vuotiaasta lapsesta kotihoidon tukea. Vanhempainpäivärahan saaminen ei edellytä todistusta lapseen hoitoon ottamisesta, mutta lupa tai muu selvitys lapsen adoptiosta ja hoitoon ottamisesta tarvitaan.

Kotimaasta adoptoiva vanhempi on oikeutettu Kelan etuuksiin. Kotimaista adoptiota hoitaa kunnan sosiaalipalvelut tai adoptiotoimisto.