Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä nousee

Yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä maksettava Kela-korvaus nousee 1.1.2021. Korvaus on jatkossa 100 euroa.

Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä nousee tammikuun alussa 56 eurosta 100 euroon. Korotus koskee nenänielusta otettavaa PCR-testiä. Tutkimuksen korvaaminen edellyttää yksityislääkärin määräystä. Korotettua korvausta maksetaan 1.1.–31.12.2021 tehdyistä testeistä.

Myös työnantajan maksamista tutkimuksista saa korvausta

Koronavirustutkimukset korvataan osana sairaanhoitovakuutusta kuten muutkin yksityisen terveydenhuollon palvelut.  Asiakas saa koronavirustutkimuksesta suorakorvauksen maksun yhteydessä, jos palveluntuottajalla on suorakorvaussopimus Kelan kanssa. Tutkimuksen voi maksaa myös kokonaan itse ja hakea siitä jälkikäteen korvausta Kelasta.

Myös työnantajan maksama koronavirustutkimus korvataan sairaanhoitovakuutuksesta. Korvaus ei vaikuta työnantajille maksettaviin korvauksiin työterveyshuollon järjestämisestä tai niiden enimmäismääriin.  Työnantajan kirjanpidossa sairaanhoitovakuutuksesta korvattavien kustannusten pitää olla erillään työterveyshuollon järjestämisestä aiheutuneista kustannuksista, jotta korvauksia ei haeta kahteen kertaan.

Korvauksen nostamisella halutaan lisätä asiakaan mahdollisuutta valita tutkimuspaikaksi yksityisen terveydenhuollon palveluntuottaja julkisen terveydenhuollon sijaan. Tavoitteena on myös helpottaa työnantajien mahdollisuuksia tarjota koronavirustutkimuksia työntekijöilleen. Korvaukseen on oikeus Suomessa asuvalla tai työskentelevällä henkilöllä.

Valtio on myöntänyt korvauksen nostamista varten 45 miljoonan lisärahoituksen.

Lue lisää