Miten syntymä ja kuolema vaikuttavat Kelan tukiin?

Lapsen syntymä tai vanhemman tai lapsen kuolema voi vaikuttaa Kelan etuuksiin. Ilmoita muutoksista Kelaan ja tee tarvittaessa uusi hakemus tai tarkistushakemus.

Kela-korttia ei tarvitse hakea

Kela-kortti postitetaan lapselle automaattisesti, kun hän on saanut henkilötunnuksen ja nimen. Kela saa tiedot suoraan väestötietojärjestelmästä, ja kortti on valmis postitettavaksi viiden päivän kuluessa tietojen saapumisesta. 

Jos perheeseen syntyy lapsi

Lapsen syntymä ja sen perusteella maksettavat etuudet voivat vaikuttaa muihin vanhempien saamiin etuuksiin. Laskureilla voit arvioida, paljonko etuuksien määrät muuttuvat.

Jos lapsi kuolee

Lapsen kuolema ja sen perusteella maksettavat etuudet voivat vaikuttaa muihin vanhempien saamiin etuuksiin. Laskureilla voit arvioida, paljonko etuuksien määrät muuttuvat.

Jos lapsen vanhempi kuolee

Kuolleen henkilön lapsella voi olla oikeus lapseneläkkeeseen. Lue lisää osiosta Omaisen kuolema. Jos elatusvelvollinen kuolee, Kela ei maksa elatustukea tämän puolesta.

Lisäksi vanhemman kuolema voi vaikuttaa seuraaviin etuuksiin: opintotuki, työmarkkinatuki yleinen asumistuki ja toimeentulotuki.

Lue lisää