Miten muutokset tuloissa vaikuttavat Kelan tukiin?

Tulojen nouseminen tai pieneneminen voi vaikuttaa saamiisi Kelan tukiin. Jos tulosi nousevat, tuen määrä voi pienentyä tai voi olla, ettet saa tukea lainkaan. Jos tulosi laskevat, tuen määrä voi nousta tai voit saada muita tukia.

Muutos tuloissasi voi vaikuttaa myös puolisosi tai asuinkumppanisi etuuksiin. Vastaavasti puolisosi, muun asuinkumppanisi tai vanhempasi tulojen muuttuminen voi vaikuttaa sinun etuuksiisi.

Erilaiset tulot vaikuttavat etuuksiin eri tavalla

Tuloilla tarkoitetaan yleensä ansio- ja pääomatuloja, ulkomailta saatuja tuloja, veronalaisia sosiaalietuuksia sekä apurahoja. Tarkista saamastasi etuuspäätöksestä ja etuuden verkkosivulta, mitkä tulot vaikuttavat kyseiseen etuuteen. Kela ottaa yleensä tulot huomioon bruttomääräisinä, eli ennen kuin niistä on vähennetty verot.

Jos tulosi pienenevät

Jos tulosi pienenevät, tuen määrä voi nousta tai voit saada muita tukia. Laskureilla voit arvioida, paljonko etuuksien määrät muuttuvat.

Jos tulosi suurenevat

Jos tulosi suurenevat, tuen määrä voi pienentyä tai voi olla, ettet saa tukea lainkaan. Laskureilla voit arvioida, paljonko etuuksien määrät muuttuvat.