Sairaanhoito kansainvälisissä tilanteissa

Näillä sivuilla kerrotaan terveydenhuollon ammattilaisille asiakkaan oikeudesta sairaanhoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin kansainvälisissä tilanteissa.

Julkinen terveydenhuolto

Tässä osiossa on tietoa julkiselle terveydenhuollolle

Jos asiakkaan oikeus sairaanhoitoon Suomessa on epäselvä, ota yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen (Tietoa Kelasta -osio). Kela selvittää, onko asiakkaalla oikeus hoitoon Suomessa.

Myös hoitokustannusten valtion korvaukseen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.

Yksityinen terveydenhuolto

Yksityisen terveydenhuollon on annettava palveluita toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä vakuutetulle asiakkaalle samoin perustein kuin Suomessa asuville. Asiakkaalta täytyy periä hoidosta yksityisen terveydenhuollon määrittämä hinta, jonka pitää olla sama kuin Suomessa asuville henkilöille. 

Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottaja voi myöntää asiakkaalle suorakorvauksen vain silloin, kun asiakas esittää voimassa olevan Kela-kortin tai eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Muissa tilanteissa asiakas maksaa itse hoidon kustannukset. Hän voi hakea yksityisessä terveydenhuollossa saamansa hoidon kustannuksista jälkikäteen korvausta Kelasta tai kotimaastaan.