Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
  2. Pidä työnhakusi voimassa.
  3. Hae työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta.

Osa työnhakijoista siirtyy kuntakokeiluihin 1.3.2021

Osa työttömistä työnhakijoista siirtyy työllisyyden kuntakokeilujen asiakkaiksi 1.3.2021. Tämä tarkoittaa sitä, että kotikunta auttaa työn ja koulutuksen löytämisessä. Kuntakokeilut päättyvät 30.6.2023.

Saat tiedon, jos olet kuntakokeilun asiakas

Jos olet työtön 1.3.2021 ja siirryt kuntakokeilun asiakkaaksi, saat tästä maaliskuun aikana tiedon henkilökohtaisesti kirjeellä ja TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa. Pidä työnhaku voimassa ja noudata kunnan antamia ohjeita. Näin varmistat, että työttömyysetuuden maksamiseen ei tule katkoksia.

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan sen takia, että siirryt kuntakokeilun asiakkaaksi. Hae etuutta normaalisti ja täytä työttömyysajan ilmoitus säännöllisesti.

Jos jäät työttömäksi kuntakokeilun aikana

Jos jäät työttömäksi kuntakokeilun aikana, ilmoittaudu aina ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan. Saat ilmoittautumisen jälkeen tiedon siitä, hoitaako asioitasi kotikunta vai TE-palvelut.

Lausunnot kuntakokeilujen aikana

TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen. Kela päättää sen perusteella työttömyysetuuden maksamisesta. Kokeilukunnat antavat Kelalle lausunnon esimerkiksi silloin, jos osallistut työllistymistä edistävään palveluun. Kunta myös päättää, voidaanko omaehtoisia opintojasi tukea työttömyysetuudella.

Ketkä kuuluvat kuntakokeiluihin?

Työllisyyden kuntakokeiluihin kuuluvat kokeilukuntien alueella asuvat työnhakijat, jotka

  • saavat Kelasta työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa
  • ovat alle 30-vuotiaita
  • puhuvat äidinkielenään jotakin muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea tai ovat jonkin muun maan kuin Suomen kansalaisia.

Kuntakokeilujen tavoitteena on auttaa koulutuksen tai työn löytämisessä ja tarjota työnhakijoille heidän omaan tilanteeseensa sopivia palveluita työttömyyden aikana.

Lue lisää