Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin

Jos jäät työttömäksi, toimi näin:

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
  2. Pidä työnhakusi voimassa.
  3. Hae työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta.

Osa työnhakijoista saa tukea työnhakuun kotikunnastaan

Osa työttömistä työnhakijoista osallistuu vuosina 2021–2023 työllisyyden kuntakokeiluun. Kuntakokeilu tarkoittaa, että kotikunta auttaa työnhakijaa työn ja koulutuksen löytämisessä.
Työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvat ne työnhakijat, jotka asuvat kokeiluun osallistuvassa kunnassa ja jotka

  • saavat Kelasta työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa
  • ovat alle 30-vuotiaita
  • puhuvat äidinkielenään jotakin muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea tai ovat jonkin muun maan kuin Suomen kansalaisia.

Kokeilualueiden yhteystiedot (kuntaliitto.fi)

Saat tiedon, jos kuulut kuntakokeiluun

Sinun ei tarvitse itse selvittää, kuulutko kuntakokeiluun. Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu aina ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan. Saat ilmoittautumisen jälkeen tiedon siitä, hoitaako asioitasi kokeiluun osallistuva kotikuntasi vai TE-palvelut. Pidä työnhaku voimassa ja noudata kotikunnan tai TE-palveluiden ohjeita. Näin varmistat, että saat työttömyysetuutta ilman katkoksia.

Lausunnot kuntakokeilujen aikana

TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen. Kela päättää sen perusteella työttömyysetuuden maksamisesta. Kokeilun kunnat antavat Kelalle lausunnon esimerkiksi silloin, jos osallistut työllistymistä edistävään palveluun. Kunta myös päättää, voitko saada työttömyysetuutta, jos opiskelet omaehtoisesti.

Lue lisää