Paljonko työttömyysetuutta maksetaan?

Kelan maksama työttömyysetuus on 35,72 e/pv. Sitä maksetaan 5 päivältä viikossa (myös arkipyhiltä).

Korotukset

Työttömyysetuutta korotetaan, jos huollettavanasi on alle 18-vuotiaita lapsia. Lapsikorotus on:

  • yhdestä lapsesta 5,61 e/pv
  • kahdesta lapsesta yhteensä 8.23 e/pv
  • kolmesta tai sitä useammasta lapsesta yhteensä 10,61 e/pv.

Lapsikorotus maksetaan lapsen syntymästä lähtien. Sinulla on oikeus lapsikorotukseen myös avio- tai avopuolisosi alaikäisestä lapsesta, jos tämä asuu kanssasi samassa taloudessa.

Työllistymistä edistävän palvelun ajalta työttömyysetuuteen voidaan maksaa korotusosaa enintään 200 päivältä. Korotusosa on 5,08 e/pv.

Ilman korotuksia työttömyysetuuden määrä on 768 e/kk (21,5 x 35,72 e). Maksat veroa työttömyysetuudesta.

Tulosi vaikuttavat työttömyysetuuden määrään.

Kela maksaa ilmoituksesi perusteella

Työttömyysetuus maksetaan pankkitilillesi 4 viikon jaksoissa jälkikäteen. Ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa.

Työttömyysetuuden maksu perustuu työttömyysajan ilmoitukseen, jonka täytät 4 viikon välein joko Kelan asiointipalvelussa tai postittamalla Kelaan paperilomakkeen, jonka nimi on Ilmoitus työttömyysajasta (TT2). Ilmoitat sillä Kelaan päivät, jotka olet ollut työttömänä, töissä tai esimerkiksi työharjoittelussa.

Omavastuuaika

Työttömyysetuudessa on omavastuuaika. Saat etuutta vasta, kun olet ollut TE-palveluissa työttömänä työnhakijana vähintään 5 arkipäivää. Omavastuuajan ei tarvitse olla yhtäjaksoinen. Mukaan voi laskea työttömyyspäivät enintään 8 peräkkäisen kalenteriviikon ajalta.

Osa-aikaista työtä tekevän omavastuuaika lasketaan niin, että työehtosopimuksen mukaisesta enimmäistyöajasta vähennetään kalenteriviikolla tehdyt työtunnit. Kun näistä tunneista on kertynyt 5 työpäivää, omavastuuaika on täyttynyt. 

Työmarkkinatuen omavastuuaika on kertaluonteinen. Jos siirryt suoraan peruspäivärahalta tai ansiopäivärahalta työmarkkinatuelle, uutta omavastuuaikaa ei tule. Omavastuuaika otetaan vain kerran peruspäivä- ja ansiopäivärahan enimmäismaksuaikaa kohden.

Lähetä hakemus Kelaan vasta 5 työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua. Hakemuksen käsittely on näin sujuvampaa Kelassa. Merkitse kuitenkin hakemukseen (tai työttömyysajan ilmoitukseen) päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Työttömyysetuus maksetaan normaalisti myös omavastuuajalta, jos osallistut työllistymistä edistävään palveluun.

Työsuhteen päättyessä maksetut korvaukset

Jos työnantaja on maksanut sinulle työsuhteesi päättyessä taloudellista etuutta, se vaikuttaa työttömyysetuuden alkamispäivään. Arvioi laskurilla, miten pitkälle ajanjaksolle saamasi taloudellinen etuus jaksotetaan työsuhteen jälkeen.

Lue lisää

Työvoimapalvelumallin vaikutukset Kelan etuuksiin

Kela maksaa jatkossakin työttömyysetuutta TE-palveluiden tai kunnan työvoimapoliittisen lausunnon pohjalta. Pidä työnhakusi voimassa, hae riittävästi töitä ja toimi työllistymissuunnitelman mukaan, niin et menetä etuuttasi. Jos menetät etuuden, karenssiaika on jatkossa lyhyempi.

Lue lisää työvoimapalvelumallin vaikutuksista Kelan maksamiin työttömyysetuuksiin