Vaativa moniammatillinen yksilökuntoutus

Yksilökuntoutuksessa löydät moniammatillisen työryhmän tukemana arkeesi sopivia keinoja, jotka edistävät kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamista. 

Sinulla voi olla oikeus Kelan järjestämään vaativaan moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, jos sairauteesi tai vammaasi liittyy rajoitteita, jotka vaikeuttavat huomattavasti arjen sujumista eikä muusta kuntoutuksesta, esimerkiksi terapiasta ole riittävästi apua. Kuntoutukseen pääsy edellyttää, että sairautesi tai vammasi vaatii vähintään 1 vuoden kestävää kuntoutusta.

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on parantaa tai ylläpitää arjen, työn ja opiskelun sujuvuutta. Kuntoutus sisältää sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista ohjelmaa.

Moniammatillista yksilökuntoutusta järjestetään eri sairausryhmille


Aistivammojen yksilökuntoutus

  • aikuisen näkö- tai kuulonäkövammaisen yksilökuntoutus
  • lapsen ja nuoren kuulo-, näkö- tai kuulonäkövammaisen yksilökuntoutus

Tules- ja reumasairauksien yksilökuntoutus

  • aikuisen tules- ja reumasairauksien yksilökuntoutus
  • lapsen ja nuoren tules- ja reumasairauksien yksilökuntoutus

Neurologinen yksilökuntoutus

  • aikuisen neurologinen yksilökuntoutus
  • aikuisen selkäydinvammaisen yksilökuntoutus

Yleissairauksien yksilökuntoutus

  • aikuisen yksilökuntoutus

Yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus

  • lapsen ja nuoren yksilökuntoutus

Kuntoutuksen toteutus

Kuntoutus järjestetään kuntoutuslaitoksessa, jossa voi yöpyä. Kuntoutusjakson sisältö perustuu omiin tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Kuntoutuksestasi vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu esimerkiksi erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, psykologi tai neuropsykologi ja sosiaalityöntekijä.

Myös omainen tai lapsen tai nuoren perhe voi osallistua kuntoutukseen. Lapsen tai nuoren kuntoutukseen osallistuu yleensä koko perhe tai osa perheestä kokoaikaisesti. Aikuisen kuntoutukseen voi osallistua yksi omainen tai läheinen osan aikaa.

Kuntoutuksen kesto

Kuntoutus kestää 10–26 vuorokautta yksilöllisen kuntoutustarpeen mukaan. Kuntoutus voidaan toteuttaa joko yhdessä tai useammassa jaksossa.

Kuntoutuksen kustannukset

Kuntoutus on maksutonta. Sinulla saattaa olla oikeus kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Näin haet

Olisiko vaativasta moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta apua? Hae yksilökuntoutukseen.