Näin haet eläkettä saavan hoitotukea

 1. Hae eläkettä saavan hoitotukea OmaKelassa.

  Tuen jatko- ja korotushakemus tehdään samalla lomakkeella. Muista tehdä jatkohakemus ajoissa.
 2. Liitä hakemukseesi tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan 6 kk vanha) tai lääkärinlausunto B, jos siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavat tiedot. Jos liite ei ole sähköisessä muodossa, voit skannata sen tai ottaa siitä kuvan. Pyydämme mahdolliset muut tarvittavat tiedot tai liitteet sinulta tarvittaessa.

  Voit täyttää hakemuksen yhdessä sellaisen henkilön kanssa, joka tuntee tilanteesi hyvin. Voit myös liittää hakemukseen esimerkiksi sinua auttavan henkilön kirjoittaman kuvauksen siitä, kuinka selviydyt arjessa.

  Hae eläkettä saavan hoitotukea OmaKelassa

  Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  Hae etuutta
 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko etuutta saat. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Eläkettä saavan hoitotuki / 16 vuotta täyttäneen hoitotuki EV256 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos olet ilmoittanut hakemuksessa sairaudesta aiheutuvia kustannuksia, pyydämme sinulta tarvittaessa lisätietoja, jos kustannukset voivat vaikuttaa tuen tasoon.

Hakemukseen ei tarvita tarkkoja tietoja kustannuksista

Vammaistukien ja hoitotuen hakeminen helpottui helmikuussa. Hakemukseen ei jatkossa tarvita tarkkoja tietoja kustannuksista. Kela pyytää lisätietoja, jos näyttää siltä, että kustannuksilla voi olla vaikutusta tuen määrään.

Lue lisää: Vammaistukien ja hoitotuen hakeminen helpottuu helmikuussa

Valtakirjalla asiointi

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, jos sinun on itse hankala hoitaa Kela-asioitasi. Tätä varten sinun pitää toimittaa Kelaan valtakirja, josta selviää, kuka voi hoitaa asioitasi. Toisen puolesta ei voi asioida verkkoasiointipalvelussa. Valtuuttamasi henkilö voi hoitaa asioitasi puhelimitse, postitse tai Kelan palvelupisteessä.

Tee jatkohakemus ajoissa

Jatkohakemus liitteineen kannattaa toimittaa Kelaan hyvissä ajoin ennen tuen päättymistä, jotta tukeen ei tule katkosta. Tee jatkohakemus kuitenkin viimeistään puolen vuoden kuluessa edellisen tukijakson päättymisestä.

Korotushakemusta varten lääkärinlausunto

Korotushakemukseen tarvitaan yleensä uusi lääkärinlausunto. Sitä ei kuitenkaan tarvita silloin, kun korotusta haetaan vain erityiskustannusten perusteella. Ilmoita tällöin hakemuksen lisätiedoissa, että haet korotusta kustannusten perusteella.

Hakuaika

Kela myöntää tuen takautuvasti enintään 6 kuukauden ajalta. Tuen myöntäminen takautuvasti harkitaan aina tapauskohtaisesti.

Kuolinpesä ei voi hakea tukea.

Lue lisää