Lääkkeellinen happi

Kela maksaa peruskorvausta (40 %) lääkkeellisestä hapesta sekä happipullojen ja nestehappilaitteiden kustannuksista. Saat korvausta vasta sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu on 50 euroa kalenterivuodessa.

Korvaus maksetaan kerralla enintään 3 kuukauden hoitoajalta. Korvausta ei makseta happirikastimesta, lääkkeellisen hapen kuljetuskustannuksista eikä apuvälineistä (esim. happiviiksistä).

Lääkkeellistä happea ei toimiteta sähköisellä lääkemääräyksellä.

Näin haet korvausta

 1. Täytä ja tulosta lomake Suomessa syntyneet lääkekustannukset SV 178 (pdf).
 2. Liitä hakemukseesi:
  • hapentoimittajan lasku
  • maksutosite
  • voimassaoleva lääkemääräys tai sen kopio, jos sitä ei ole aiemmin toimitettu Kelaan.
   • Jos lääkemääräyksesi on jo Kelassa, varmista, että se on vielä voimassa.
 3. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
 4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa.

Hakuaika

Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa lääkkeellisen hapen ostamisesta.

Lisäkorvaus

Hapesta itse maksamasi osuus eli omavastuu (mukaan lukien alkuomavastuu) kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Vuosiomavastuun ylittymisen jälkeen voit valtuuttaa hapentoimittajan hakemaan puolestasi lisäkorvauksen Kelasta lomakkeella VAL 3 (pdf).

Vuosiomavastuun ylittymisen jälkeen sinulla on oikeus lisäkorvaukseen loppuvuoden ajan. Tällöin maksat jokaiselta alkavalta hoitoviikolta happikustannuksista poikkeavan lääkekohtaisen omavastuun 0,21 euroa. Kolmen kuukauden hoitoajalta perittävä omavastuu on yhteensä 2,50 euroa. Maksat aina vain yhden omavastuun, vaikka käytössäsi olisi useita erilaisia happipulloja ja nestehappilaitteita.

Lue lisää