Huomioi koronatilanteessa
Etäpalveluohjeisiin muutoksia
Koronavirusepidemiasta johtuvassa poikkeustilassa Kelalle riitti, että palveluntuottaja ja työnantaja sopivat etäpalveluista esimerkiksi sähköpostilla. Kirjaukset pitää tehdä työterveyshuollon asiakirjoihin, kun poikkeustila on päättynyt. Lue lisää työterveyshuollon etäpalvelujen ja puhelujen korvaamisesta (Yhteistyökumppanit-osio).
Koronarokotukset (Covid-19) korvataan
Työnantaja voi hakea koronarokotuksista korvausta joko osana työterveyshuollon kustannuksia tai sairaanhoitovakuutuksesta.
Kela korvaa koronarokotukset osana ehkäisevää työterveyshuoltoa (korvausluokka I), jos työnantaja on maksanut rokotuksista aiheutuneet kustannukset. Korvaus maksetaan vain rokotuksen antamisesta aiheutuneista kustannuksista. Rokotevalmisteista ei makseta korvausta, koska ne ovat palveluntuottajalle maksuttomia. Lue lisää: Työnantaja voi saada korvauksen työterveyshuollossa annetuista koronarokotuksista (Yhteistyökumppanit-osio).
Toinen vaihtoehto on hakea koronarokotuksista korvausta sairaanhoitovakuutuksesta, jolloin työnantaja maksaa työntekijän puolesta omavastuun palveluntuottajalle. Näin työterveyshuollon enimmäismäärä riittää paremmin muuhun työterveyshuollon toimintaan. Sairaanhoitovakuutuksesta korvattavien kustannusten täytyy olla työnantajan kirjanpidossa erillään työterveyshuollon kustannuksista siten, ettei niistä haeta kahteen kertaan korvausta. Lue lisää: Kela jatkaa koronarokotuksista aiheutuvien kustannusten korvaamista työnantajalle (Työnantajat-osio).
Koronavirustestit korvataan
Työnantaja voi hakea koronavirustesteistä korvausta joko osana työterveyshuollon kustannuksia tai sairaanhoitovakuutuksesta.
Koronavirus- ja vasta-ainetestit oikeuttavat työterveyshuollon korvaukseen 1.4.2020 alkaen, jos työterveyshuoltosopimuksessa on sovittu sairaanhoidon ja siihen kuuluvien laboratoriotutkimusten järjestämisestä. Lisäksi työnantajan ja palveluntuottajan pitää sopia koronavirus- ja vasta-ainetesteistä kirjallisesti ennen testauksen aloittamista. Kustannukset kuuluvat korvausluokkaan II eli korvaukseen oikeuttaa vain oireisen henkilön testaaminen. Kustannusten korvaamisessa edellytetään, että testien tekemisessä noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n näytteenottokriteereitä sekä muita viranomaismääräyksiä ja -ohjeita. Huom. Itse tehtävät koronatestit (COVID-19-kotitestit) eivät ole työterveyshuoltona korvattavia. Lue työterveyshuollon korvausten hakemisesta (Työnantajat-osio).
Toinen vaihtoehto on hakea korvausta sairaanhoitovakuutuksesta, josta työnantaja voi saada korvauksen työntekijöilleen maksamistaan PCR-testeistä. Testit toteutetaan varsinaisesta työterveyshuollosta erillisenä siten, että työnantaja solmii niistä erillisen sopimuksen valitsemansa palveluntuottajan kanssa. Näin työterveyshuollon enimmäismäärä riittää paremmin muuhun työterveyshuollon toimintaan. Sairaanhoitovakuutuksesta korvattavien kustannusten täytyy olla työnantajan kirjanpidossa erillään työterveyshuollon kustannuksista siten, ettei niistä haeta kahteen kertaan korvausta. Lue lisää: Väliaikaiset sairausvakuutuslain muutokset jatkuvat vuoden loppuun (Yhteistyökumppanit-osio).
Todistus tartuntatautipäivärahan hakemista varten
Koronavirustartunnan saanut voi hakea tartuntatautipäivärahaa myös työterveyshuollossa työskentelevän lääkärin tai terveydenhoitajan kirjoittamalla todistuksella, kun koronavirustartunta on todettu luotettavasti eli laboratoriossa varmennetulla PCR-testillä tai antigeenitestillä. Kela voi korvata todistuksen kirjoittamisesta aiheutuneet työterveyshuollon kustannukset työnantajalle osana ehkäisevää työterveyshuoltoa (korvausluokka I). Todistuksen kirjoittamisesta syntyneet kustannukset kirjataan työterveyshuollon korvaushakemuksessa kohtaan Terveydentilan ja työ- ja toimintakyvyn seuranta. Todistus tulee olla kirjoitettu koskien poissaoloa, joka on alkanut 1.1.2022 tai sen jälkeen. Muutos on voimassa 31.12.2022 saakka. Lue lisää: Todistus tartuntatautipäivärahaa varten (Yhteistyökumppanit-osio)
Kelan korvauskäytäntöä on muutettu, jotta työnantajat voivat työterveyshuoltosopimuksen laajuudesta riippumatta tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden hakea työterveyshuollosta todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten. Muissa tapauksissa työnantajan täytyy ilmoittaa sairaanhoidosta syntyneet kustannukset korvaushakemuksessa osana sairaanhoidon kustannuksia (korvausluokka II). Tämä poikkeusmenettely koskee myös yrittäjiä.
Työpaikkaselvitysten tekeminen
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen, jolla valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt helmikuun loppuun 2022. Näin ollen Kela edellyttää työterveyshuollon kustannusten korvaamisessa, että työpaikkaselvityksiin (perusselvitys) liittyvät työpaikkakäynnit tehdään nyt niihinkin työpaikkoihin, joiden osalta niitä on siirretty koronaviruksen vuoksi. Lue lisää (stm.fi)
Kelan ohje, kun valtakunnalliset etätyösuositukset olivat voimassa:
Tarvittaessa työterveyshuollon ammattihenkilöt arvioivat yhteistyössä työnantajan kanssa koronavirusepidemiasta johtuvan työpaikkaselvityksen siirtämisen tarpeen. Arviossa huomioidaan esim. toimiala ja aikaisemmat työpaikkaselvitykset. Vähintään esiselvityksen tekeminen tulee aloittaa työpaikalla, vaikka työpaikalle ei voitaisi mennä. Esiselvitys voidaan tehdä etäpalveluita hyödyntäen. Työpaikkaselvityksen siirtämisen tarve perusteluineen tulee kirjata työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan tai sen liitteeseen. Kirjauksen pitää perustua työnantajan ajantasaiseen riskinarviointiin ja työterveyshuollon arvioon. Lisäksi työnantajan työterveyshuollon korvaushakemuslomakkeella SV 98 TTH/SV 98a TTH asiaa voidaan selvittää kohdassa 13, Lisätietoja. Työpaikkaselvityksiin (perusselvitys) liittyvät työpaikkakäynnit tulee tehdä työpaikoille heti, kun se työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja työnantajan arvion mukaan on mahdollista. (päivitetty 5.5.2022)
Huom. Kasvomaskien ja hengityssuojainten kustannuksista ei makseta korvausta. Lue UKK: Saako työnantaja korvausta näyttöpäätelaseista tai muista työntekijöiden henkilökohtaisista suoja- tai apuvälineistä? (Yhteistyökumppanit-osio)