Näin haet 16 vuotta täyttäneen vammaistukea

Hae vammaistukea OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hae etuutta
  1. Hae 16 vuotta täyttäneen vammaistukea OmaKelassa.

    Tuen jatko- ja korotushakemus tehdään samalla lomakkeella.
  2. Liitä hakemukseesi tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan 6 kk vanha) tai lääkärinlausunto B, jos siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavat tiedot. Jos liite ei ole sähköisessä muodossa, voit skannata sen tai ottaa siitä kuvan. Pyydämme mahdolliset muut tiedot tai liitteet sinulta tarvittaessa.
  3. OmaKelasta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko etuutta saat. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat hakemuslomakkeen Eläkettä saavan hoitotuki / 16 vuotta täyttäneen vammaistuki EV 256 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakemukseen ei tarvita tarkkoja tietoja kustannuksista

Vammaistukien ja hoitotuen hakeminen helpottui helmikuussa. Hakemukseen ei jatkossa tarvita tarkkoja tietoja kustannuksista. Kela pyytää lisätietoja, jos näyttää siltä, että kustannuksilla voi olla vaikutusta tuen määrään.

Lue lisää: Vammaistukien ja hoitotuen hakeminen helpottuu helmikuussa

Valtakirjalla asiointi

Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, jos sinun on itse hankala hoitaa Kela-asioitasi. Tätä varten sinun pitää toimittaa Kelaan valtakirja, josta selviää, kuka voi hoitaa asioitasi. Toisen puolesta ei voi asioida verkkoasiointipalvelussa. Valtuuttamasi henkilö voi hoitaa asioitasi puhelimitse, postitse tai Kelan palvelupisteessä.

16 vuotta täyttäneen vammaistukea haetaan samalla lomakkeella kuin eläkettä saavan hoitotukea. Hakemusta käsitellessään Kela ratkaisee, kumpaan etuuteen asiakkaalla on oikeus.

Tee jatkohakemus ajoissa

Jatkohakemus liitteineen kannattaa toimittaa Kelaan hyvissä ajoin ennen tuen päättymistä, jotta tukeen ei tule katkosta. Tee jatkohakemus kuitenkin viimeistään puolen vuoden kuluessa edellisen tukijakson päättymisestä.

Korotushakemusta varten lääkärinlausunto

Korotushakemukseen tarvitaan yleensä uusi lääkärinlausunto. Sitä ei kuitenkaan tarvita silloin, kun korotusta haetaan vain erityiskustannusten perusteella. Ilmoita tällöin hakemuksen lisätiedoissa, että haet korotusta kustannusten perusteella. 

Hakuaika

Kela myöntää tuen takautuvasti enintään 6 kuukauden ajalta. Tuen myöntäminen takautuvasti harkitaan aina tapauskohtaisesti.

Kuolipesä ei voi hakea etuutta. 

Lue lisää