Ajankohtaista koronatilanteesta

 

Tälle sivulle on koottu tietoa koronatilanteen (COVID-19) vaikutuksista Kelan tukiin, hakemusten käsittelyyn ja palveluihin. Sivua päivitetään tilanteen kehittyessä.

Vaikutukset tukiin ja etuuksiin

Kansainväliset tilanteet

Kuntoutus

Lapsiperheet

Opintotuki

Taksimatkat

Toimeentulo

Tartuntatautipäiväraha

Vammaisten tulkkauspalvelu

Hakemusten käsittely

Hakemusten käsittely voi ruuhkautua epidemiatilanteessa. Tällöin Kela voi päättää, että käytettävissä olevat resurssit suunnataan välittömästi toimeentuloa turvaaviin etuuksiin.

Etuuksien takaisinperintä

Kela voi sopia asiakkaan kanssa, että etuuksien takaisinperintää tai opintolainojen takaussaatavien perintää lykätään 6 kuukaudella, jos koronaviruksesta johtuva poikkeustilanne aiheuttaa asiakkaalle taloudellisia vaikeuksia. Lykkäys ei koske elatusavun perintää.

Asiointi Kelassa

Koronaviruksen takia suosittelemme asiakkaille asiointia verkossa ja puhelimessa.  Jos selvitettävää on paljon, puhelinpalveluun voi myös varata ajan.

Hakemukset ja liitteet

Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa verkossa. Verkossa näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai hakemusta pitää muuten täydentää.

Jos verkkoasiointi ei ole mahdollista, hakemukset ja liitteet voi lähettää Kelaan postitse osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 Kela. Hakemuslomakkeita voi tulostaa Kelan verkkosivuilta.

Puhelinpalvelu ja soittoajan varaaminen

Puhelimessa voi hoitaa useimmat Kela-asiat, ja puhelinpalveluun voi myös varata ajan.

Pyydämme välttämään soittamista puhelinpalveluun, mikäli asia ei ole kiireellinen tai asiakaspalvelun ratkaistavissa. Asiakaspalvelussa ei esimerkiksi voida vaikuttaa hakemusten käsittelyn aikatauluun eikä voida kertoa, milloin päätös tulee. Jos asiakkaalta odotetaan toimenpiteitä tai lisätietoja, Kela ottaa yhteyttä.

Asiointi palvelupisteessä

Jos käynti palvelupisteessä on välttämätöntä, pyydämme noudattamaan hyvää käsihygieniaa,  pitämään etäisyyttä muihin ja välttämään lähikontaktia.

Ethän tule paikalle, mikäli sinulla on flunssan oireita, olet karanteenissa, olet matkustanut ulkomailla tai olet mahdollisesti koronaviruksen altistusketjussa. Palvelupisteiden puhdistamista ja hygieniaa on tehostettu.

Koronatilanteen takia osa palvelupisteistä on suljettu. Tarkistathan ennen käyntiä palvelupistehausta, onko palvelupiste auki.

Kelan palautepalvelu on suljettu 31.5.2020 saakka

Kelan palautepalvelu on suljettu 31.5.2020 saakka koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Kela keskittyy ydintoimintojen hoitamiseen ja varmistaa henkilöstön riittävyyden näissä palveluissa.

Lue lisää