Ajankohtaista koronatilanteesta

 

Tälle sivulle on koottu tietoa siitä, miten koronavirustilanne (COVID-19) vaikuttaa Kelan tukiin ja palveluihin. Hakemusten käsittely voi ruuhkautua epidemian aikana. Sivua päivitetään tilanteen kehittyessä.

Miten Kela-asiat kannattaa nyt hoitaa?

Suosittelemme asiointia verkossa ja puhelimessa. Puhelimessa saat henkilökohtaista neuvontaa, ja voit hoitaa samoja asioita kuin palvelupisteessä. Tarvittaessa voit varata puhelinajan.

Lue lisää 

Koronarokotusmatkojen kustannusten korvaaminen

Kela korvaa 27.3.2021-31.12.2021 tehtyjen koronarokotusmatkojen kustannuksia. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi.

Mitä etuutta voit saada tilanteessasi?

Etuuksien hakeminen ja liitteet

Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa OmaKelassa.

  • Puhelimella otettu hyvälaatuinen valokuva kelpaa liitteeksi.
  • Verkossa näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai hakemusta pitää muuten täydentää.
  • Jos hakemuksestasi puuttuu tietoja tai sinulta odotetaan toimenpiteitä, otamme sinuun yhteyttä. Muista ilmoittaa verkossa puhelinnumero, josta sinut tavoittaa.

Voit myös lähettää hakemukset ja liitteet Kelaan postitse. Osoite on

Kansaneläkelaitos
PL 10
00056 KELA

Hakemuslomakkeita voi tulostaa Kelan verkkosivuilta.

Jos sinulla ei ole omia laitteita, internetyhteyttä tai tulostinta, soita Kelan puhelinpalveluun.

Milloin päätös tulee?

Kela.fistä voit tarkistaa tuoreen tiedon hakemusten keskimääräisistä käsittelyajoista etuuksittain.

Oman hakemuksesi tilanteen ja päätöksen voit tarkistaa OmaKelassa

Kelan asiakaspalvelusta saat neuvontaa ja apua hakemuksen tekemisessä ja täydentämisessä, mutta asiakaspalvelussa ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin saat päätöksen hakemukseesi.

Etuuksien takaisinperintä

Kela voi sopia asiakkaan kanssa, että etuuksien takaisinperintää tai opintolainojen takaussaatavien perintää lykätään. Perintää voidaan lykätä 6 kuukaudella, jos koronaviruksesta johtuva poikkeustilanne aiheuttaa sinulle taloudellisia vaikeuksia. Elatusavun perintää tai korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun perintää ei voi kuitenkaan lykätä.

Pyydä perinnän lykkäystä viimeistään 31.12.2021. Kun lykkäys päättyy, jatkat velan maksamista siten kuin olet Kelan perintäkeskuksen kanssa sopinut.

Lue lisää