Jos tulosi laskevat

Erilaiset tulot vaikuttavat etuuksiin eri tavalla. Tuloilla tarkoitetaan yleensä ansio- ja pääomatuloja, ulkomailta saatuja tuloja, veronalaisia sosiaalietuuksia sekä apurahoja. Tarkista saamastasi etuuspäätöksestä ja etuuden verkkosivulta, mitkä tulot vaikuttavat kyseiseen etuuteen. Kela ottaa yleensä tulot huomioon bruttomääräisinä, eli ennen kuin niistä on vähennetty verot.

Muutos tuloissasi voi vaikuttaa myös puolisosi tai asuinkumppanisi etuuksiin. Vastaavasti puolisosi, muun asuinkumppanisi tai vanhempasi tulojen muuttuminen voi vaikuttaa sinun etuuksiisi.

Tulojen muuttuminen voi vaikuttaa Kelan maksamiin tukiin

Laskureilla voit arvioida, paljonko etuuksien määrät muuttuvat.

Elatusapuvelan maksuvapautus

Jos tulosi pienenevät ja sinulla on elatusapuvelkaa, saatat olla oikeutettu maksuvapautukseen. Hae maksuvapautusta lomakkeella LC1.

Elatusapu ja elatustuki

Elatusvelvollisen tulojen muuttuessa voi olla tarpeen muuttaa myös elatusavun määrää. Tämä voi vaikuttaa Kelan maksamaan elatustukeen. Elatusavun vahvistamiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä kunnan tai kaupungin lastenvalvojaan.

Eläkkeensaajan asumistuki

Eläkkeensaajan asumistuki on tarkistettava, jos sinun tai sinun ja puolisosi yhteenlasketut vuositulot laskevat vähintään 460 e/v eli 38,33 e/kk. Tee tarkistus verkossa tai lomakkeella AE1.

Korkoavustus

jos sinulla on opintolainaa maksettavana ja tulosi laskevat, sinulle voi syntyä oikeus korkoavustukseen. Hae korkoavustusta lomakkeella OT7.

Kuntoutusraha

Tulojen muuttuminen voi vaikuttaa kuntoutusrahan saamiseen tai määrään. Ilmoita muutoksesta Kelalle vapaamuotoisesti kirjallisesti.

Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki

Lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen tulosidonnaisen hoitolisän määrään vaikuttaa tulojen muutos. Tee tarkistus verkossa tai lomakkeella WH1.

Leskeneläke

Tulosi vaikuttavat jatkoeläkkeen tulosidonnaiseen täydennysmäärään. Ilmoita muutoksesta lomakkeella EV277.

Sotilasavustus

Sotilasavustusta myöntäessään Kela ottaa huomioon nettotulot. Sinun tai avustusta saavan omaisesi tulojen muuttuminen voi vaikuttaa avustuksen määrään. Tee tarkistus lomakkeella SA1.

Takuueläke

Takuueläke pitää tarkistaa, jos muiden eläkkeittesi määrä muuttuu. Voit tehdä tarkistuksen suullisesti soittamalla numeroon 020 692 202 sekä Kelan palvelupisteessä, OmaKelassa sekä lomakkeella E285.

Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha

Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrään vaikuttavat tulosi. Kun täytät seuraavan työttömyysajan ilmoituksen verkossa tai lomakkeella TT2, ilmoita siinä, että tulosi ovat muuttuneet. Liitä mukaan selvitys, esimerkiksi palkkakuitti.

Vanhuuseläke

Vanhuuseläke pitää tarkistaa, jos muiden eläkkeittesi määrä muuttuu. Voit tehdä tarkistuksen suullisesti soittamalla numeroon 020 692 202 sekä Kelan palvelupisteessä, OmaKelassa sekä lomakkeella E285.

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkistettava, jos ruokakuntasi yhteenlasketut tulot laskevat vähintään 200 e/kk edelliseen tukipäätökseen verrattuna. Tee tarkistus verkossa tai lomakkeella AT1.

Verkon asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos täytät paperilomakkeen, voit postittaa sen mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen.

Lue lisää