Kurssit

Kela järjestää kursseja ammatillisena, harkinnanvaraisena ja vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Kursseihin kuuluvat eri sairausryhmien valtakunnalliset tai alueelliset kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit ja ammatilliset kurssit.

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja järjestetään eri sairautta sairastaville lapsille, nuorille ja aikuisille, sekä heidän perheilleen ja lähiomaisilleen.  Kurssit auttavat kuntoutujaa ja hänen perhettään sopeutumaan elämään sairauden tai vamman kanssa.

Kuntoutuskurssihaku

Kurssien perustiedot, kuten kurssien aikataulu, osallistujat, kohderyhmän kuvaus ja kuntoutustarve, tavoite, kurssin sisältö, kurssille hakeminen ja palveluntuottajan ja kurssipaikan yhteystiedot, löytyvät kuntoutuskurssihaulla.

Etsi kuntoutuskursseja

Ammatilliset kurssit

Ammatillisissa kursseissa tavoitteena on lisätä nuorten ja aikuisten elämänhallintaa ja aktiivisuutta sekä parantaa työelämävalmiuksia ja tukea työelämään tai koulutukseen pääsyä.

OPI-kurssit

OPI-kurssit on tarkoitettu ammatillista perustutkintoa opiskeleville 16–25 -vuotiaille nuorille, joilla on masennus- tai ahdistushäiriöitä ja opinnot ovat sen takia pitkittymässä tai uhkaavat keskeytyä. Kurssilla nuori saa tukea opinnoissa etenemiseen ja apua mielenterveysoireisiin. Kuntoutujat valitaan niistä 13 ammatillisesta oppilaitoksesta, joiden kanssa Kela on tehnyt yhteistyösopimuksen.

Toteutus

Kurssit toteutetaan laitosjaksoina, avojaksoina, käyntikertoina tai näiden yhdistelminä. Kurssille osallistuvan kuntoutujan tulee selviytyä ryhmämuotoisesti järjestetystä ohjelmasta.

Avomuotoiset kurssit

Avomuotoisesti järjestettävät kurssit sisältävät avokuntoutuspäiviä, käyntikertoja tai näiden yhdistelmiä. Käyntikertamuotoinen kurssi mahdollistaa työssäkäynnin ja kuntoutuksen yhdistämisen. Kuntoutujalla on ryhmän tuki ja hän saa voimavaroja sairauden kanssa elämiseen ja tapaa muita samassa elämäntilanteessa olevia.

Laitosmuotoiset kurssit

Kurssit järjestetään 1-3 jaksossa riippuen kuntoutuksen pituudesta. Kuntoutuja yöpyy palveluntuottajan tiloissa.

Lue lisää