Kelaan saapunut 25 000 toimeentulotuen hakemusta – 55 % hakemuksista tehty verkossa


Toimeentulotuen hakemukset käsitellään jatkossa kuntien sosiaalitoimistojen sijaan Kelassa. Tammikuun 2017 toimeentulotukea on voinut hakea Kelasta joulukuun alusta alkaen. Hakemuksia on saapunut 25 000.

– Olemme arvioineet, että joulukuussa Kelaan saapuisi noin 150 000 hakemusta. Odotammekin hakemisen ja yhteydenottojen vielä vilkastuvan, hankepäällikkö Heli Kauhanen kertoo.

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi toimeentulon turvaksi. Kelasta halutaan kuitenkin muistuttaa, että henkilöt, joilla on oikeus toimeentulotukeen, myös hakisivat sitä.

– Jos olet saanut aiemmin toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta ja olet arvioinut, että tukioikeus jatkuu, nyt hyvä aika jättää hakemus tammikuun toimeentulotuesta, Kauhanen toteaa.

Toimeentulotuen siirto on näkynyt selvästi Kelan asiakasmäärissä. Toimistokäyntien määrä on kasvanut joulukuussa noin 20 %. Pääkaupunkiseudulla toimeentulotukiasioissa tehtiin viime viikolla vilkkaimpana päivänä noin 1 000 käyntiä.

Asiakkaan ei enää välttämättä tarvitse lähteä asioimaan toimistoon eikä postittaa hakemusta, sillä toimeentulotukea voi hakea Kelan muiden tukien tavoin myös kätevästi verkosta.

– Ilahduttavan suuri määrä, jopa 55 prosenttia hakemuksista, on jätetty joulukuussa Kelan verkkoasiointipalvelun kautta.

Toimeentulotuen palvelunumeroon on tullut päivittäin 600–700 puhelua. 

– Usein jo soitto riittää, sillä neuvoja esimerkiksi hakemisesta ja liitteistä on saatavissa myös puhelimitse, Kauhanen toteaa.

Päätös 7 arkipäivässä

Kela antaa päätöksen perustoimeentulotuesta 7 arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta, jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot. Perustoimeentulotuen säännöllinen maksupäivä on kuukauden 1. pankkipäivä. Jos tuen maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, tuki on asiakkaan tilillä 2 pankkipäivän päästä päätöksestä.

Lue lisää