Muutoksia taksimatkoihin 1.1.2022

1.1.2022 alkaen jokaisessa maakunnassa on 2 palveluntuottajaa, joilta voit tilata Kelan korvaaman taksimatkan.  Jatkossa voit valita, kummalta palveluntuottajalta tilaat Kela-taksin.

Uudet 0800-alkuiset Kela-taksin tilausnumerot tulevat käyttöön 20.12.2021.  Tilauspuhelu on jatkossakin maksuton. Aistivammaisilla on mahdollisuus tilata taksi tekstiviestillä. Myös nämä numerot muuttuvat.

Matkojen omavastuut säilyvät ennallaan. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 e, ja vuosiomavastuu on 300 e.

Jatkossa saat halutessasi tekstiviestillä tiedon, kun taksi on hyväksynyt tilauksen. Tekstiviestissä ilmoitetaan myös puhelinnumero, josta tavoitat kuljettajan.

Tilausvälityskeskus saa Kelasta tiedon oikeudestasi taksin käyttöön

Kela ottaa käyttöön sähköisen kyselypalvelun (TAKSO), jonka kautta se voi välittää tietoja tilausvälityskeskukseen. Jos olet toimittanut Kelaan pitkäaikaisen todistuksen oikeudesta taksin käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67), tilausvälityskeskus saa Kelasta tiedon, millaiseen kulkuneuvoon sinulla on oikeus (taksi, invataksi, paaritaksi tai esteetön kulkuneuvo).

TAKSOn kautta välittyy myös tieto siitä, onko sinulla oikeus käyttää vakiotaksia ja peritäänkö matkastasi omavastuu. Omavastuuta ei peritä, jos vuosiomavastuusi on täyttynyt.  

Voit pyytää palveluntuottajaa lisäämään tietoihisi, jos tarvitset erityistä apua matkan aikana tai mukaasi tulee apuvälineitä.

Vakiotaksiasiakkuus 1.1.2022 alkaen

Vakiotaksiasiakkuus perustuu jatkossakin yksilölliseen harkintaan. Se voidaan myöntää vain, jos matka estyisi muun kuin tutun kuljettajan kanssa. Lue lisää vakiotaksiasiakkuudesta.

Jos Kela on aiemmin myöntänyt sinulle vakiotaksiasiakkuuden, oikeutesi säilyy ennallaan. Varmista kuitenkin aiemmin käyttämältäsi kuljettajalta, jatkaako hän vakiotaksinasi vuonna 2022.

Jos vakiotaksisi ei jatka vuonna 2022, ole yhteydessä jompaankumpaan palveluntuottajaan alueellasi. Uutta vakiotaksia kannattaa tiedustella aikaisintaan 1.1.2022, jotta voit arvioida, kummalta palveluntuottajalta sen haluat. Palveluntuottajat tulevat ohjeistamaan tarkemmin verkkosivuillaan, miten voit tiedustella vakiotaksia.

Alle 16-vuotias vakiotaksiasiakas

Jatkossa myös alle 16-vuotiaiden pitää toimittaa Kelaan pitkäaikainen taksin käyttöön oikeuttava todistus (Todistus matkakorvausta varten, SV 67), jos sitä ei ole toimitettu aiemmin ja taksi on tilattu suoraan kuljettajalta.

Tiedot vakiotaksiasiakkuudesta siirtyvät 1.1.2022 sähköisen kyselypalvelun (TAKSO) kautta Kelasta palveluntuottajalle. Todistus oikeudesta taksin käyttöön pitää toimittaa Kelaan, jotta tieto voidaan välittää palveluntuottajalle ja voit jatkossakin käyttää vakiotaksia.

Uudet palveluntuottajat 1.1.2022 alka

Maakunta

Palveluntuottaja

Tilausnumero 20.12.2022 alkaen
Etelä-Karjala

Taksi Saimaa Oy

Taksi Päijänne Oy 

 

Etelä Pohjanmaa

Keskustaksi Oy

Vaasan Ulataksi Oy  

 
Etelä-Savo   

DRide Oy

Savon Taksidata Oy

 
Kainuu

Kainuun Taksivälitys Oy

Menevä Oy

 
Kanta-Häme   

Taksi Helsinki Oy

Suomen Lähilogistiikka 

 
Keski-Pohjanmaa

Pohjois-Suomen Taksi Oy 

Tampereen Aluetaksi Oy

 
Keski-Suomi 

Taksi Helsinki Oy 

Menevä Oy

 
Kymenlaakso  

DRide Oy

Suomen Lähilogistiikka Oy

 
Lappi

Helsinki Oy 

Suomen Lähilogistiikka Oy

 
Pirkanmaa 

Taksi Helsinki Oy

Tampereen Aluetaksi

 
Pohjanmaa 

Vaasan Ulataksi Oy

Keskustaksi Oy

 
Pohjois-Karjala

Joensuun Taksi Oy

Menevä Oy

 
Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Suomen Taksi Oy 

Tampereen Aluetaksi Oy

 
Pohjois-Savo   

Taksi Helsinki Oy

Joensuun Taksi Oy

 
Päijät-Häme

Suomen Lähilogistiikka Oy

Lahden Aluetaksi Oy

 
Satakunta 

Taksi Helsinki Oy

Keskustaksi Oy

 
Uusimaa

Suomen Lähilogistiikka Oy

Taksi Helsinki Oy

 
Varsinais-Suomi 

Taksi Helsinki Oy

Menevä Oy