Kelan etätulkkauslaite

 

Tarvitset etätulkkausta varten älypuhelimen, tietokoneen tai tabletin sekä verkkoyhteyden. Voit saada laitteen lainaan Kelasta, jos

  • sinulla on oikeus tulkkauspalveluun
  • etätulkkaus soveltuu tulkkaustilanteeseesi ja sitoudut käyttämään etätulkkausta
  • sinulla ei ole etätulkkaukseen soveltuvaa omaa laitetta.

Kun saat oikeuden Kelan etätulkkauslaitteen käyttöön, saat henkilökohtaisen etätulkkaustunnuksen. Ilmoita ilmoittaa tunnus aina, kun käytät Vammaisten tulkkauspalvelukeskuksen eli Kelan omaa etäpalvelua. Etätulkkaustunnuksen ilmoittaminen on sinun vastuullasi. Kun käytät muuta kuin Kelan omaa etäpalvelua, tunnusta ei tarvitse ilmoittaa.

Kelan etätulkkauslaite vain etätulkkaukseen

Kelan etätulkkauslaite ja verkkoyhteys myönnetään vain etätulkkauksen käyttöä varten. Kelan laitteella voi käyttää sekä palveluntuottajan tuottamaa etätulkkausta että Vammaisten tulkkauspalvelukeskuksen etäpalvelua.

Kela seuraa etätulkkauksen käyttöä. Jos Kela huomaa, ettet käytä myönnettyä laitetta riittävän usein, oikeus laitteen käyttöön lakkaa. Riittävänä etätulkkauksen käyttönä pidetään sitä, että käytät etätulkkausta 4 kuukauden aikana vähintään 12 kertaa.

Oikeus Kelan etätulkkauslaitteeseen voidaan lakkauttaa myös, jos vahingoitat laitetta käyttämällä sitä muuhun kuin etätulkkaukseen.

Kelan etätulkkauslaitetta ja verkkoyhteyttä saa käyttää ulkomailla vain etätulkkaukseen. Jos aiot matkustaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelle ja haluat käyttää matkallasi Kelan etätulkkauslaitetta, ilmoita siitä etukäteen Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen. Jos Kela ei saa matkasta ilmoitusta, oikeus laitteeseen voidaan lakkauttaa ja käytöstä mahdollisesti aiheutuneet kustannukset periä takaisin. 

Näin haet Kelan etätulkkauslaitetta

  1. Täytä lomake Vammaisen henkilön etätulkkauslaite TU 4 (pdf).
  2. Liitä hakemukseesi asiantuntijalausuntolomake TU 7 (pdf).
  3. Lähetä hakemus verkossa. Tallenna hakemus ja liitteet tietokoneellesi pdf-tiedostoina. Kirjaudu asiointipalveluun sivulla www.kela.fi/omakela. Valitse viestin aiheeksi Vammaisten tulkkauspalvelu ja liitä hakemus ja liitteet viestiin.
  4. Voit lähettää hakemuksen ja liitteen myös postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.

Etätulkkauslaite lähetetään postitse

Kela toimittaa sinulle etätulkkauslaitteen, esimerkiksi tablettitietokoneen, jossa on kamera, kaiuttimet ja mikrofoni. Lisäksi Kela järjestää sinulle langattoman 4G-verkkoyhteyden.

Saat Kelan etätulkkauslaitteen postitse. Käyttöohje tulee laitteen mukana. Tarvittaessa voit pyytää opastusta etätulkkausohjelmiston käytöstä.

Kun lopetat etätulkkauslaitteen käytön, postita laite takaisin Kelaan. Laitteen mukana tulee vastauskuori, jossa laite palautetaan.

Vikatilanteet Kelan etätulkkauslaitteessa

Jos Kelan tietokoneessa on ongelmia, joita et saa ratkaistua, ota yhteyttä tekniseen asiakastukeen sähköpostitse tekninentuki@kela.fi.

Ota tekniseen asiakastukeen välittömästi yhteyttä myös silloin, jos sinulle myönnetty Kelan etätulkkauslaite katoaa tai varastetaan.

Lue lisää