Näin haet opintolainahyvitystä

Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä. Kun olet suorittanut korkeakoulututkinnon, Kela lähettää sinulle päätöksen opintolainahyvityksestä seuraavan lukukauden loppuun mennessä.

Muista!

Sinun pitää hakea opintolainahyvitystä, jos haluat hyvityksen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella.

Sinun pitää ilmoittaa Kelalle ulkomailla suorittamasi korkeakoulututkinto. Jos haluat hyvityksen ulkomailla suorittamasi alemman korkeakoulututkinnon perusteella, sinun pitää sekä ilmoittaa tutkintosi Kelalle että hakea opintolainahyvitystä.

Kela voi tehdä päätöksen opintolainahyvityksestä vasta, kun se on saanut pankilta tiedon opintolainasi määrästä. Sinun ei kannata hakea opintolainahyvitystä ennen sitä.

 • kevätlukukauden aikana suoritetut tutkinnot: päätökset yleensä marraskuussa
 • syyslukukauden aikana suoritetut tutkinnot: päätökset yleensä huhtikuussa

Kela ei lähetä sinulle päätöstä, jos sinulla ei ole ollut opintolainaa korkeakouluopintojen aikana. Voi kuitenkin olla, että olet käyttänyt oikeutesi saada opintolainahyvityksen. Tarkista tietosi verkosta.

Esimerkki

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon toukokuussa 2019, saat opintolainahyvitystä koskevan päätöksen viimeistään joulukuussa 2019.

Alempi korkeakoulututkinto yliopistossa

Jos suoritat alemman korkeakoulututkinnon yliopistossa, voit päättää itse, haetko opintolainahyvitystä vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon.

 1. Täytä ja tulosta lomake opintolainahyvityshakemus (OT 30).
 2. Kuvaa tai skannaa lomake ja lähetä se verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Saat päätöksen, kun Kela on saanut pankilta tiedon opintolainasi määrästä.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintolainahyvityshakemuksen (OT 30) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Sinun pitää hakea hyvitystä kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta. Jos suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2018, hakemuksen on oltava Kelassa viimeistään 24.5.2020.

Sinun kannattaa hakea opintolainahyvitystä seuraavissa tilanteissa:

 • Suoritat vain alemman korkeakoulututkinnon.
 • Pidät opinnoissasi taukoa niin, että et ehdi suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa määräajassa.
 • Olet epävarma siitä, suoritatko ylemmän korkeakoulututkinnon ja milloin sen suoritat.
 • Suoritat alemman korkeakoulututkinnon ulkomailla ja ylemmän korkeakoulututkinnon Suomessa. Opintolainahyvityksesi voi olla suurempi alemman korkeakoulututkinnon perusteella.

Sinun ei kannata hakea opintolainahyvitystä seuraavassa tilanteessa:

 • Aiot suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon määräajassa ja nostaa opintolainaa myös sen aikana. Opintolainahyvityksesi on suurempi, jos säästät sen ylempään korkeakoulututkintoon.

Alemman korkeakoulututkinnon suorittamiseen käyttämäsi aika kuluttaa määräaikaa, jonka aikana sinun pitää suorittaa ylempi korkeakoulututkinto.

Korkeakoulututkinto ulkomailla

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelaan kahden vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Jos tutkinnon suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2018, ilmoituksen on oltava Kelassa viimeistään 24.5.2020.

 1. Täytä ja tulosta lomake Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta (OT 29).
 2. Kuvaa tai skannaa lomake ja lähetä se verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Saat päätöksen, kun Kela on saanut pankilta tiedon opintolainasi määrästä.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa lomakkeen (OT 29) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Jos olet suorittanut ulkomailla alemman korkeakoulututkinnon, ilmoita myös se. Päätä sen jälkeen, haetko opintolainahyvitystä tämän tutkinnon perusteella vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon. Hae opintolainahyvitystä opintolainahyvityshakemuksella (OT 30) kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta.

Jos käytät opintolainahyvityksen ylemmän korkeakoulututkinnon perusteella, ilmoita tutkinto Kelaan 2 vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Tee se lomakkeella OT 29. Hakemuslomaketta OT 30 ei tarvita, kun on kyse ylemmästä korkeakoulututkinnosta.

Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen

Saat hylkäävän päätösehdotuksen, jos opiskeluaikasi on ollut liian pitkä tai lainamääräsi on liian pieni. Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen, voit määräajan kuluessa pyytää asiasi uudelleenkäsittelyä ja selvittää esimerkiksi syyt, joiden vuoksi opintosi ovat viivästyneet. Kun uudelleenkäsittelypyyntösi on käsitelty, saat päätöksen opintolainahyvityksestä. Jos et ole tyytyväinen päätökseen, voit valittaa siitä opintotuen muutoksenhakulautakuntaan.

Lue lisää