Näin haet osasairauspäivärahaa

 1. Hae osasairauspäivärahaa verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi

  • B-lääkärinlausunto työterveyslääkäriltä tai työolosuhteet hyvin tuntevalta lääkäriltä.

 3. Asiointipalvelun omista tiedoista näet, onko hakemuksesi käsitelty ja paljonko etuutta saat.

  Hae osasairauspäivärahaa verkossa

  Lähetä hakemus ja liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

  Lähetä hakemus

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Sairauspäivärahahakemuksen (SV 8) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Jos olet työsuhteessa, sovi työjärjestelyistä työnantajasi kanssa. Työnantaja lähettää osa-aikatyön tiedot Kelaan työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Ilmoitus osasairauspäiväraha, SV 28).

Jos teet useampaa osa-aikatyötä, sovi kaikkien työnantajiesi kanssa työjärjestelyistä, jotta jokainen niistä voi lähettää osa-aikatyöstä tehdyn sopimuksen Kelaan. Toimita B-lääkärinlausunto Kelaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun olet sopinut osa-aikatyön järjestelyistä. Jos vähennät työaikaa useammasta osa-aikatyöstä samanaikaisesti, lääkärin on arvioitava työkykysi ja mahdollisuutesi osa-aikatyöhön kaikissa työsuhteissasi.

Jos olet yrittäjä, toimita lääkärinlausunnon lisäksi tiedot työjärjestelyistä. Ilmoita tiedot asiointipalvelussa valitsemalla Hakemukset ja ilmoitukset > Sairauspäivärahat > Hakemukseen liittyvä ilmoitus > Ilmoitus osa-aikatyöstä osasairauspäivärahaa varten. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja lähettää paperilomakkeen Ilmoitus osasairauspäivärahasta  (SV 28).

Hakuaika

Hae osasairauspäivärahaa heti, kun olet sopinut työnantajasi kanssa osa-aikatyön aloittamisesta. Takautuva hakuaika on 2 kuukautta siitä päivästä, josta lähtien osasairauspäivärahaa halutaan saada.

Lue lisää