Näin haet osittaista hoitorahaa

Hae osittaista hoitorahaa nopeasti verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
  1. Hae osittaista hoitorahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Osittaisen hoitorahan hakemus on kohdassa Hakemukset ja ilmoitukset > Lastenhoidon tuet.
  2. Jos molemmat vanhemmat jakavat osittaisen hoitovapaan, molemmat hakevat osittaista hoitorahaa omalla hakemuksella. Tällöin vanhemmat kertovat Lisätiedot-kohdassa, miten he jakavat hoitovastuun.
  3. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi:
    • työnantajan todistus, josta näkyvät kaikki viikossa tehtävät työtunnit, työajan lyhentämisen syy ja työnantajan yhteystiedot. Vaihtoehtoisesti myös työnantaja voi lähettää todistuksen työnantajan asiointipalvelussa.
  4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, milloin etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa osittaisen hoitorahan hakemuksen (WH 9) ja postittaa sen liitteineen Kelaan. Jos asut Ahvenanmaalla, hae osittainen hoitoraha kotikunnastasi. Jos haet hoitorahaa paperilomakkeella, työnantaja voi täyttää tiedon työajasta hakemukseen. Liitteeksi käy myös kopio työnantajan todistuksesta, josta käy ilmi työaika.

Hakuaika

Voit hakea osittaista hoitorahaa heti, kun olet sopinut osittaisesta hoitovapaasta työnantajan kanssa. Osittaista hoitorahaa voi saada takautuvasti enintään 6 kuukaudelta, joten tuki kannattaa hakea viimeistään 6 kuukauden kuluttua osittaisen hoitovapaan alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa osittaiseen hoitorahaan liittyvistä muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein.

Jos haluat lakkauttaa etuuden, tee se verkossa. Voit myös soittaa Kelaan tai lähettää vapaamuotoisen kirjeen lähimpään Kelan palvelupisteeseen.

Lue lisää