Perustulokokeilu päättyi vuoden 2018 lopussa

Perustulokokeilu päättyi 31.12.2018. Viimeiset perustulot maksettiin kokeilun osallistujille 4.12.2018. Perustulon saaja on voinut valita kokeilun aikana, hakeeko hän työttömyysetuutta tai muuta hänelle kuuluvaa etuutta. Kela on lähettänyt marraskuussa perustulon saajille erillisen infokirjeen kokeilun päättymisestä.

Mitä pitää tehdä, kun perustulokokeilu päättyy

Jos olet saanut perustuloa etkä ole hakenut sinulle kuuluvia muita etuuksia kokeilun aikana, sinun pitää hakea niitä erikseen.

Jos olet kokonaan tai osittain työtön

  1. varmista, että olet ilmoittautunut TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Jos työnhakusi ei ole voimassa, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan.
  2. hae työttömyysetuutta Kelasta verkossa tai paperilomakkeella. Ilman hakemusta työttömyysetuutta ei voida maksaa.
  3. Jos työnhakusi on voimassa ja olet hakenut työttömyysturvaa Kelasta kokeilun aikana, täytä työttömyysajan ilmoitus 4 viikon välein.

Kela palvelee

Jos tarvitset tietoa etuuksien hakemisesta, voit soittaa Kelan palvelunumeroihin. Puhelinpalvelusta tavoitat palveluasiantuntijan ma–pe klo 9–16.

Voit myös varata ajan Kelan puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen. Varaa aika etenkin silloin, kun elämäntilanteesi on muuttunut ja tarvitset neuvoa Kelan maksamien etuuksien hakemisessa etkä löydä tarvitsemaasi tietoa esimerkiksi Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoja muista etuuksista

Tuet työttömälle työnhakijalle

Jos TE-palvelut on asettanut sinulle karenssin loppuvuonna 2018, se saattaa estää työttömyysetuuden maksun vielä perustulokokeilun päättymisen jälkeen. Karenssin voi saada työstä eroamisen tai siitä kieltäytymisen takia, palvelusta kieltäytymisen tai sen keskeyttämisen takia taikka työllistymissuunnitelmaan liittyvän laiminlyönnin takia. Myös esimerkiksi työskentely, yrittäjyys tai opiskelu saattaa vaikuttaa työttömyysetuuden saamiseen. On tärkeää, että olet yhteydessä Kelaan tai TE-palveluihin, jotta tilanteesi voidaan selvittää.

Työttömyysturvan aktiivimallissa voit saada täyden työttömyysetuuden, jos täytät niin sanotun aktiivisuusehdon. Aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän jaksoissa. Aktiivisuusehto täyttyy, jos olet 65 maksupäivää kestävän jakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitset 241 euroa yrittäjänä tai olet 5 päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa vasta 21 viikon odotusajan jälkeen niille työttömille työnhakijoille, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, odotusaika voi vaikuttaa oikeuteesi saada työmarkkinatukea. Jos sinulle jo maksetaan työttömyysetuutta, kun perustulokokeilu päättyy, odotusaikaa ei tule. Lue lisää odotusajasta.

Asumisen tuet

Jos olet pienituloinen ja tulosi eivät riitä asumiskustannuksiisi, sinulla voi olla oikeus asumistukeen. Asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Asumistuessa on 1 kuukauden takautuva hakuaika. Sitä voi saada hakemuksen saapumista edeltävän kuukauden alusta lähtien.

Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki. Jos kaikki tulosi ja varasi ja muut sinulle myönnetyt sosiaalituet (esim. yleinen asumistuki) eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Lue lisää