Pikaopas lääkekorvauksiin | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Pikaopas lääkekorvauksiin

Tästä pikaoppaasta näet, miten Kela korvaa lääkkeitä.

Kela korvaa reseptillä sairauden hoitoon määrättyjen lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannuksia. Tässä pikaoppaassa lääkkeellä tarkoitetaan kaikkia edellä mainittuja valmisteita.

Kela korvaa lääkkeitä, joiden korvattavuus on voimassa. Korvattavuuden vahvistaa lääkkeiden hintalautakunta (Hila). Korvattavat lääkkeet kuuluvat korvausjärjestelmään.

Hila vahvistaa lääkkeelle ensin peruskorvattavuuden. Vaikean sairauden hoidossa käytettäville lääkkeille Hila voi vahvistaa lisäksi erityiskorvattavuuden. Hila voi myös rajoittaa perus- tai erityiskorvattavuuden tiettyihin käyttötarkoituksiin.

Jos lääke on erityiskorvattava tai jos lääkkeen korvattavuutta on rajoitettu, korvauksen saamiseksi tarvitaan Kelan myöntämä korvausoikeus. Korvausoikeutta haetaan Kelasta lääkärin kirjoittamalla lausunnolla. Tietyissä tilanteissa korvauksen voi saada lääkärin tekemän reseptimerkinnän perusteella.  

Katso lääkkeen hinta ja korvattavuus Kelan lääkehausta.

Lääkekorvaus suorakorvauksena apteekissa

Alkuomavastuu 50 euroa

Kela korvaa lääkekustannuksia sen jälkeen, kun kalenterivuosittainen 50 euron alkuomavastuu on kohdallasi täyttynyt. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria.

Miten alkuomavastuu kertyy?

Alkuomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä. Voit tarkistaa kalenterivuoden aikana kertyneen alkuomavastuun OmaKelasta.

Alkuomavastuu täyttynyt

Apteekki saa Kelasta ajantasaisen tiedon kertyneestä alkuomavastuusta ja alkuomavastuun täyttymisestä.

Suorakorvaus apteekissa

Saat korvauksen apteekissa, kun näytät esimerkiksi Kela-korttisi tai lääkärin antaman potilasohjeen. Voit saada korvausta, kun olet käyttänyt edellisellä kerralla ostamasi lääke-erän lähes kokonaan.

Apteekki tarkistaa tiedot Kelasta

Apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti Kelasta. Esimerkiksi tieto erityiskorvausoikeudesta on näin aina lääkettä ostaessasi ajan tasalla.

Paljonko saan korvausta?

Korvauksen määrä riippuu lääkkeestä ja sinulle myönnetyistä korvausoikeuksista. Korvausluokkia on kolme: peruskorvaus, alempi erityiskorvaus ja ylempi erityiskorvaus. Sinulla voi olla oikeus myös lisäkorvaukseen.

Paljonko voin ostaa lääkettä korvattuna?

Voit ostaa kerralla korvattuna enintään 3 kuukauden lääkemäärän. Jos kyseessä on kallis lääke, voit ostaa kerralla korvattuna kuitenkin enintään 1 kuukauden lääkemäärän.

Lääkevaihto

Apteekki kertoo vaihtokelpoisista valmisteista ja sinulle edullisimmasta valmisteesta. Suostumuksellasi apteekki voi vaihtaa lääkkeen halvempaan valmisteeseen, ellei lääkäri ole kieltänyt vaihtoa.

Voit halutessasi kieltää lääkevaihdon

Osalla korvattavista lääkkeistä on viitehinta. Jos haluat ostaa lääkkeen, joka on viitehintaa kalliimpi, et saa korvausta viitehinnan ylittävältä osalta.

Miten vuosiomavastuu eli lääkekatto kertyy?

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta.
Voit tarkistaa kalenterivuoden aikana kertyneen vuosiomavastuun OmaKelasta.

Vuosiomavastuu täyttynyt

Apteekki saa Kelasta ajantasaisen tiedon kertyneestä vuosiomavastuusta ja vuosiomavastuun täyttymisestä.

Saat lisäkorvauksen suorakorvauksena apteekissa

Kun vuosiomavastuu täyttyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta ostamastasi korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euroa.

Lääkekorvaus jälkikäteen Kelasta

Jos et saanut korvausta apteekissa

Jos ostamasi lääke kuuluu korvausjärjestelmään, mutta et saanut siitä korvausta apteekissa, hae korvausta Kelasta 6 kuukauden kuluessa lääkkeen ostopäivästä. Tarvitset hakemuksen liitteeksi laskelman lääkeostosta. Pyydä laskelma siitä apteekista, josta olet ostanut lääkkeen.

Voit tarkistaa OmaKelasta, onko hakemus saapunut Kelaan ja onko päätös tehty.

Hakemuksen käsittely

Kun hakemus on käsitelty, saat päätöksen postitse. Myönteisen päätöksen yhteydessä korvaus maksetaan ilmoittamallesi tilille.

Keskimääräiset käsittelyajat löydät Hakemusten käsittelyajat -sivulta. Valitse pudotusvalikosta kohta Sairaanhoito- ja matkakorvaukset.

Erityiskorvausoikeus ja muut korvausoikeudet Kelasta

Lausunto

Lääkäri kirjoittaa lausunnon, jolla haet Kelasta lääkkeen korvausoikeutta. Erillistä hakemuslomaketta ei tarvita. Lääkäri sopii kanssasi siitä, lähettääkö hän lausunnon Kelaan vai toimitatko sen itse.

Toimita lausunto Kelaan

Jos toimitat lausunnon Kelaan itse, tee se mahdollisimman pian. Jos olet työpaikkakassan jäsen, toimita lausunto työpaikkakassaan.

Voit tarkistaa OmaKelasta, onko lausunto saapunut Kelaan.

Lausunnon käsittely

Kun lausunto on käsitelty, saat päätöksen postitse ja näet sen myös OmaKelassa.

Keskimääräiset käsittelyajat löydät Hakemusten käsittelyajat -sivulta. Valitse pudotusvalikosta kohta Lääkkeiden korvausoikeudet.

Korvausoikeuden myöntäminen ja uusi Kela-kortti

Korvausoikeus voidaan myöntää, jos Kelan edellyttämät korvausoikeuden myöntöperusteet täyttyvät. Saat postitse uuden Kela-kortin, johon on merkitty korvausoikeuden numero.

Suorakorvaus apteekissa

Saat korvauksen sinulle myönnetyllä korvausoikeudella, vaikka sinulla ei vielä olisi uutta Kela-korttia. Apteekki saa korvausoikeuden tiedot sähköisesti Kelasta.

Korvauksen hakeminen aiemmista ostoista

Jos olet ostanut lääkettä ennen korvausoikeuden myöntämistä, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Toimita hakemus Kelaan 6 kuukauden kuluessa lääkkeen ostopäivästä.

Sivu päivitetty 19.9.2023