Elatusapuvelan maksuvapautuksen uusi verkkohakemus käyttöön 29.5.2021

Kelan henkilöasiakkaat voivat jatkossa hakea elatusapuvelan maksuvapautusta uudella verkkohakemuksella.

Kelan myöntämää elatusapuvelan maksuvapautusta on tähän asti voinut hakea pelkästään paperilomakkeella tai suullisesti soittamalla perintäkeskukseen. Jatkossa maksuvapautusta voi hakea verkkohakemuksella OmaKelassa. Uudistuksen tavoitteena on palvella Kelan asiakkaita entistä paremmin ja helpottaa asiointia. 

Uusi verkkohakemus yksinkertaistaa ja nopeuttaa käsittelyä verrattuna paperihakemukseen, kun postitus- ja skannausvaiheet jäävät pois.

Verkkohakemukselle tuodaan automaattisesti hakemuksen käsittelyssä tarvittavia tietoja, mitä Kelalla on jo käytettävissään. Näiden lisäksi pyydetään ilmoittamaan, jos hakijalla on muita tuloja.

– Tiedot hakijan lapsista tuodaan hakemukselle automaattisesti. Ensivaiheessa tuloja ei kuitenkaan näytetä hakemuksella, vaan kerrotaan, mitä tuloja Kela saa esimerkiksi tulorekisteristä ja mitä asiakkaan ei tarvitse hakemuksella ilmoittaa, kertoo suunnittelija Sinikka Kyyrönen Kelan lakipalveluryhmän perintätiimistä.

Myöhemmässä vaiheessa toteutetaan lisää integraatioita taustapalveluihin, jolloin hakemukselle täydentyvät tiedot Kelan etuuksista ja tulorekisteristä saatavat tulot.

Hakemus ohjaa asiakasta vastaamaan pääasiassa yhteen kysymykseen ja asiaan kerrallaan ja etenee vuoropuhelun tapaan eteenpäin.

– Uusi maksuvapautushakemus etenee vuoropuhelun tapaan kysymys kerrallaan. Se on saavutettava ja toimii myös mobiililaitteissa. Pakolliset kentät on merkitty *-merkillä ja niiden yhteydessä ohjeistetaan, missä muodossa tieto pitää antaa, Kyyrönen jatkaa.

Hakemus koskee noin 19 000 henkilöä, joilla on Kelan perinnässä elatusapuvelkaa.

Henkilöasiakkaalle nopein tapa on hakea elatusapuvelan maksuvapautusta uudella verkkohakemuksella OmaKelassa. Halutessaan hakemuksen voi edelleen tehdä paperilomakkeella (LC1) lähettää sen liitteineen postitse osoitteeseen Perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA. Tarvittaessa asiakas voi soittaa perintäkeskukseen numeroon 020 634 4940 ma–pe 9–16, tai lähettää viestin verkkopalvelussa. 

Tiedotetta muokattu 1.6. pienten kirjoitusvirheiden osalta ja saajien määrän osalta.

Lue lisää