Näin haet kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä

 1. Hae työkyvyttömyyseläkettä verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Liitä hakemukseen
  • mahdollisimman tuore, enintään 6 kk vanha lääkärinlausunto B ja muut selvitykset, joihin vetoat. Hoito- tai kuntoutussuunnitelma voi olla lääkärinlausunnossa tai erillisenä liitteenä.
  • liite TM MelaKela 001 (pdf), jos olet maatalousyrittäjä
  • liite U Etk/Kela 7110 (pdf), jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla.
  • Liitteet voit lähettää asiointipalvelussa.
 3. Määräaikaiseen kuntoutustukeen haet jatkoa toimittamalla Kelaan uuden lääkärinlausunnon, joka voi olla B-lausunto, erillinen hoito- tai kuntoutussuunnitelma, E-lausunto tai epikriisi, josta selviää hoitavan lääkärin kannanotto työkyvyttömyyden kestosta.
 4. Voit hakea sekä OmaKelassa että paperilomakkeella samalla myös työeläkkeen.
 5. Työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi voit hakea Kelasta lapsikorotusta, eläkettä saavan hoitotukea ja eläkkeensaajan asumistukea. Ne ovat verotonta tuloa.
 6. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös OmaKelassa.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Työkyvyttömyyseläke EtkKela 7002 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä OmaKelassa.

Jos sinun on hankala hoitaa Kela-asioitasi, voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi.

Hakuaika

Täytä hakemus ajoissa, sillä työkyvyttömyyseläke voidaan maksaa takautuvasti enintään 6 kuukaudelta.

Ilmoittaudu tarvittaessa työttömäksi työnhakijaksi

Jos Kela tai työeläkelaitoksesi hylkää kuntoutustuki- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksesi, selvitä oikeutesi työttömyysturvaan. Työttömyysturvan edellytyksenä on, että ilmoittaudut työnhakijaksi TE-palveluissa.

Kun sairauspäivärahasi päättyy ja työkyvyttömyyseläkehakemuksen käsittely on vielä kesken:

 • Ilmoittaudu heti työnhakijaksi TE-palveluun. Huomaa, että työnhakua ei saa takautuvasti voimaan. Pidä työnhaku voimassa.
 • Ilmoita hakevasi kokoaikatyötä. Työttömyysetuuteen on oikeus vain kokoaikatyötä hakevalla työnhakijalla. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva työnhakija voi halutessaan hakea osa-aikatyötä.
 • Ilmoittaudu työnhakijaksi myös silloin kun sinulla on voimassa oleva työ- tai virkasuhde. Lisäksi sinun tulee toimittaa Kelaan tai työttömyyskassaan työnantajan todistus siitä, ettei työnantajalla ole tarjota sinulle työkykyysi soveltuvaa työtä.

Toimi samoin, jos hakemustasi ei ole vielä ratkaistu silloin, kun sairauspäiväraha tai sairausajan palkanmaksu päättyy.

Lue lisää