Kela on lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 43 000 opiskelijalle

Korkeakouluopiskelija saa maksumuistutuksen, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi viimeistään 31.1.2021, mutta ei ole maksanut terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä.

Tammikuusta 2021 alkaen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutettujen ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden on pitänyt maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle.  Tämä on ensimmäinen lukukausi, jolta opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 31.1.2021 niillä opiskelijoilla, jotka ovat ilmoittautuneet kevätlukukaudelle läsnä oleviksi viimeistään 31.1.2021. Noin 212 000 opiskelijaa maksoi maksun eräpäivään mennessä.

Maksu on kuitenkin maksamatta edelleen noin 43 000 opiskelijalla. Kela on nyt lähettänyt näille opiskelijoille maksumuistutuksen, johon on lisätty laissa säädetty 5 euron kiinteä viivästymismaksu. Jos opiskelija on maksanut maksun eräpäivän jälkeen, Kela lähettää maksukehotuksen pelkästä viivästymismaksusta.

Maksu voidaan kuitata huhtikuun opintorahasta

Maksumuistutuksen nyt saavan opiskelijan kannattaa maksaa terveydenhoitomaksu mahdollisimman pian.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opiskelijan opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Kela kuittaa maksut opiskelijan saamasta huhtikuun opintorahasta, jos opiskelijaa on koskenut 31.1.2021 eräpäivä. Maksu voidaan kuitata opiskelijan pyynnöstä myös muusta Kelan maksamasta etuudesta.

Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Lue lisää