Näin haet sairauspäivärahaa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet sairauspäivärahaa

Hae sairauspäivärahaa OmaKelassa

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa.

Hae etuutta

Jos olet työsuhteessa ja työnantaja maksaa palkkaa sairausajaltasi, työnantaja hakee sairauspäivärahaa puolestasi ja se maksetaan työnantajalle. Uutta hakemusta ei tarvitse tehdä tilanteessa, jossa sairausloma jatkuu palkanmaksun päättymisen jälkeen. Jos hakemuksen käsittelyä varten tarvitaan lisätietoa, Kela on sinuun yhteydessä. 

 1. Hae sairauspäivärahaa OmaKelassa.
  • Ilmoita hakemuksessasi työnantajasi ja työsi sisältö. Jos teet useampaa kuin yhtä työtä, kerro myös mistä töistä olet ollut sairautesi vuoksi pois ja mitä työtä olet pystynyt tekemään.
  • Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit hakea YEL- ja Mela-sairauspäivärahaa verkossa. Mela-sairauspäivärahan ratkaisemiseksi hakemus välitetään Melaan. 
 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Voit kirjoittaa viestiisi saatteen esimerkiksi silloin, kun liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • A-lääkärintodistuksen perusteella voit saada päivärahaa yleensä enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi B-lääkärinlausunto.
   • Jos lääkärisi on kirjoittanut sinulle sähköisen A-lääkärintodistuksen sairauspoissaolosta, saat siitä tulosteen, jonka voit toimittaa työnantajallesi. Kun tulosteessa on maininta, että A-lääkärintodistus on toimitettu Kanta-palveluiden kautta sähköisesti Kelaan, silloin lääkärintodistusta ei enää tarvitse toimittaa Kelaan hakemuksen liitteeksi.
  • Sairauspäiväraha perustuu vuosituloon. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Kela käyttää vuositulon laskemisessa vain tulorekisteriin ilmoitettuja palkkatietoja. Jos haluat, että vuositulo lasketaan tarkastelujakson 3 viimeisen kalenterikuukauden tulojen perusteella, hakemuksen lisätiedoissa tulee olla selvitys tarkastelujaksolla olevasta erityistilanteesta.

  • Jos olet ollut tapaturmassa, liikenneonnettomuudessa tai sinulla on ammattitauti, voit ilmoittaa tiedot asiointipalvelussa tai liittää hakemukseen Selvityksen tapaturmasta SV 143 (pdf). Kun kyseessä on työtapaturma, ammattitauti tai liikennevahinko, tarvitsemme hakemuksen liitteeksi myös vakuutusyhtiön päätöksen tai viivästymistodistuksen.

 3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen. Päätöstä ei lähetetä sinulle postitse, jos olet antanut asiointipalvelussa suostumuksen siihen, että Kela toimittaa asiakirjat vain asiointipalveluun.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat sairauspäivärahahakemuksen SV 8 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakuaika

Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Jatkohakemus

Uutta hakemusta ei tarvita, jos työkyvyttömyys jatkuu 30 kalenteripäivän kuluessa edellisen sairauspäivärahakauden päättymisestä. Jatkohakemuksena riittää, että lähetät lääkärintodistuksen tai -lausunnon liitteenä OmaKelassa. Hae jatkoa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden jatkumisesta.

Lisäselvitykset

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jossa terveydentilasi selvitetään ja työkykysi arvioidaan. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Kela ilmoittaa päivärahapäätöksessä lisätutkimuksiin lähettämisestä ja maksaa päivärahaa yleensä siihen asti, kunnes hakemus voidaan ratkaista tutkimustulosten perusteella.

Lue lisää

Sivu päivitetty 5.3.2024