Kelan etuusmenot kasvoivat koronavuonna miljardilla eurolla – pääkaupunkiseudun kunnissa kasvua yli 10 prosenttia

Etuusmenot kasvoivat sekä pikkupaikkakunnilla että suurissa kaupungeissa.

Kelan etuusmenot kasvoivat miljardilla eurolla koronavuonna 2020. Summa nousi 14,9 miljardista eurosta 15,9 miljardiin euroon.

Kasvu jakautui kuntien välillä epätasaisesti. Asukasta kohden laskettuna etuusmenot ovat edelleen suurimmat Itä- ja Pohjois-Suomessa, mutta viime vuonna menojen kasvu painottui enemmän Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Etuusmenot kasvoivat eniten Taivassalossa (16,2 %) ja Kauniaisissa (14,2 %). Taivassalossa kasvu aiheutui erityisesti sairaanhoitokorvauksista ja vanhempainpäivärahoista, Kauniaisissa työttömyysturvasta. Suurista kunnista menot kasvoivat eniten Vantaalla (11,4 %), Helsingissä (11,3 %) ja Espoossa (10,7 %).

– Pienissä kunnissa määrällisesti vähäiset muutokset voivat olla suhteellisesti huomattavia, sanoo tilastoasiantuntija Sami Tuori Kelasta.

Työttömyysturvan menot kasvoivat koko maassa viidenneksen

Yksittäisistä etuuksista menot kasvoivat vuonna 2020 eniten työttömyysturvassa.

– Koko maassa työttömyysturvaa maksettiin viime vuoden aikana 395 miljoonaa euroa eli yli viidenneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Menot sisältävät myös yrittäjien työmarkkinatuen, joka otettiin käyttöön koronakriisin takia keväällä 2020, Tuori kertoo.

Suhteellisesti eniten työttömyysturvan menot kasvoivat Korsnäsissä (86 %), Evijärvellä (80 %) ja Kittilässä (79 %). Euroissa mitattuna kasvu oli voimakkainta pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa sekä Tampereella, Turussa ja Oulussa.

– Syynä on ennen kaikkea koronaepidemia, joka lisäsi työttömyyttä. Myös perustoimeentulotuen ja yleisen asumistuen tarve kasvoi useimmissa kunnissa, Tuori sanoo.

Lisää tietoa Kelan etuusmenojen jakautumisesta vuonna 2020 löytyy Kelan tilastollisesta vuosikirjasta.