Sosiaaliturvan kuumat perunat 2019

Aika: Tiistai 5.2. klo 9.00–10.30
Paikka: Kelan päätoimitalo, Nordenskiöldinkatu 12

Mikä sosiaaliturvassa muuttuu vuonna 2019?
Mitä tapahtuu, mistä puhutaan, mistä pitäisi puhua?

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sekä Kelan tutkijat, juristit ja muut asiantuntijat taustoittavat sosiaaliturvan muutoksia ja ajankohtaisia kysymyksiä sekä keskustelevat niistä toimittajien kanssa.

Vuoden 2019 ajankohtaisia aiheita ovat muun muassa perustulokokeilun saama vastaanotto maailmalla, hankintalain kehittäminen, avoin data, sosiaaliturvan kokonaisuudistus, tulorekisteri sekä Brexit ja sen mahdolliset vaikutukset suomalaisiin ja Suomessa asuviin Britannian kansalaisiin.

Lisäksi opastusta tilastotietokanta Kelaston käytössä. Opit luomaan raportin esimerkiksi siitä, miten aktiivimalli vaikuttaa työttömyysetuuksia saavien määrään kunnittain.

Esitysmateriaalit lisätään tälle sivulle tilaisuuden jälkeen.

Ohjelma

9.00 Avaussanat ja sosiaaliturvan kokonaisuudistus, pääjohtaja Elli Aaltonen (@ElliAaltonen)

9.15 Tutustu aiheeseen ja asiantuntijaan 10 minuutissa (5 minuutin esitys, 5 minuutin kysymykset)

Ryhmä 1. Perustulokokeilu ja Suomi kokeilujen mallimaana

Viestinnän tutkija Katja Mäkkylä (@katjamakkyla) on tutkinut Kelassa perustulokeskustelua osana opintojaan. Mäkkylä ja Kelan tutkija Miska Simanainen ovat tarkastelleet media-analyysin avulla perustulokeskustelun intensiteettiä ja sisältöjä toimitetussa ja sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä Mäkkylä tutkii perustulokokeilun saamaa maailmanlaajuista näkyvyyttä.

Tutustu esitykseen (pdf).

Ryhmä 2. Hankintakilpailutusten selvitystyö ja lainsäädännön kehittäminen

Muutosjohtaja Tomi Ståhl johtaa hankintojen haasteista tehtävää selvitystyötä, jonka on tarkoitus valmistua maaliskuuhun mennessä.  Kela kehittää menettelytapoja ja sopimusyhteistyötä, innovatiivisten hankintojen mahdollisuuksia sekä palvelujen järjestämistä kilpailuttamatta. Selvitystyön osana on myös lainsäädännön kehittäminen.

Ryhmä 3. Kelan avoin data

Tutkija Markus Kainu (@muuankarski) kertoo Kelan datan avaamisen tilanteesta. Kevään aikana avataan yksityisen terveydenhuollon hintatiedot ja lääkekorvausoikeuksien tilastotiedot. Seuraavassa vaiheessa avataan perustoimeentulon, työmarkkinatuen ja lastenhoidon tukien saajien tilastot.

Tutustu esitykseen (pdf).

Ryhmä 4. Tulorekisteri

Eteläisen vakuutuspiirin johtaja Antti Jussila kertoo, kuinka tulorekisterin käyttöönotto on sujunut Kelassa.

Tutustu esitykseen (pdf).

Ryhmä 5. Brexit ja sen vaikutukset Kelan asiakkaisiin

Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskuksen päällikkö Suvi Rasimus (@Rasisuv) kertoo Ison-Britannian EU-eron mahdollisista seurauksista Kelan asiakkaana oleville Isossa-Britanniassa asuville suomalaisille ja Suomessa asuville Ison-Britannian kansalaisille.

Tutustu esitykseen (pdf).

Ryhmä 6. Tilastotietokanta Kelasto

Tilastoasiantuntija Sami Tuori opastaa Kelaston käytössä. Opit luomaan raportin esimerkiksi siitä, miten aktiivimalli vaikuttaa työttömyysetuuksia saavien määrään kunnittain.

10.10 Päätössanat, johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma (@KariPekkaM)

Tutustu esitykseen (pdf).

10.15 Aikaa kysymyksille