Näin haet kotihoidon tukea

 1. Hae kotihoidon tukea OmaKelassa. Voit tarvittaessa keskeyttää hakemuksen täyttämisen ja palata siihen myöhemmin. Jo täyttämäsi tiedot tallentuvat hakemukselle.
  • Kotihoidon tukea voi hakea se vanhempi tai muu huoltaja, joka pääasiallisesti hoitaa lasta kotona. Jos molemmat vanhemmat ovat pääasiallisia hoitajia, he päättävät keskenään, kumpi hakee tuen.

  • Lapsen pääasiallinen hoitaja voi olla myös joku muu, esimerkiksi isovanhempi. Hoitajan nimi ilmoitetaan hakemuksessa erikseen. Tuen hakee kuitenkin aina vanhempi tai muu huoltaja, vaikka hoitaja olisi muu henkilö.

   Hae kotihoidon tuki OmaKelassa

   Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

   Hae etuutta
 2. Täytettyäsi hakemuksen saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
 3. Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen perheesi bruttotulot.
  • Kela saa 1.1.2019 alkaen tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
  • Hakemuksessa pyydetään sinulta tarvittavia liitteitä, kuten yrittäjän tuloselvityslomake Y 8 (pdf) ja lomakkeessa mainitut liitteet.
 4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat Lasten kotihoidon tuen/Lasten yksityisen hoidon tuen hakemuksen WH 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos asut Ahvenanmaalla, hae kotihoidon tukea kotikunnastasi.

Hakuaika

Kotihoidon tukea kannattaa hakea jo hyvissä ajoin ennen vanhempainrahan päättymistä. Oikeus kotihoidon tukeen alkaa heti vanhempainrahan jälkeen, vaikka olisit vuosilomalla. Tuen voi saada takautuvasti enintään 6 kuukaudelta.

Muista myös

Voit hakea tuen määräajaksi. Jos et ilmoita hakemuksessa tuen päättymisaikaa, se myönnetään siihen asti, kunnes nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se verkkoasiointipalvelussa. Voit myös soittaa Kelaan. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja lähettää vapaamuotoisen kirjeen lähimpään Kelan palvelupisteeseen.

Muista ilmoittaa kotihoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa sinulle oikein.

Lue lisää