Näin haet kotihoidon tukea

 1. Hae kotihoidon tukea OmaKelassa. Voit tarvittaessa keskeyttää hakemuksen täyttämisen ja palata siihen myöhemmin. Jo täyttämäsi tiedot tallentuvat hakemukselle.
  • Kotihoidon tukea voi hakea se vanhempi tai muu huoltaja, joka pääasiallisesti hoitaa lasta kotona. Jos molemmat vanhemmat ovat pääasiallisia hoitajia, he päättävät keskenään, kumpi hakee tuen.

  • Lapsen pääasiallinen hoitaja voi olla myös joku muu, esimerkiksi isovanhempi. Hoitajan nimi ilmoitetaan hakemuksessa erikseen. Tuen hakee kuitenkin aina vanhempi tai muu huoltaja, vaikka hoitaja olisi muu henkilö.

 2. Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat yhteenvetosivulla listan tarvittavista liitteistä. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.

  Hae kotihoidon tuki OmaKelassa

  Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  Hae etuutta
 3. Jos haet hoitolisää, täytä hakemukseen perheesi bruttotulot.
  • Kela saa tiedot palkkatuloista ja etuuksista tulorekisteristä ja etuuksien maksajilta. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.

  • Hakemuksessa sinulta pyydetään tarvittavia liitteitä. Jos olet yrittäjä, sinulta pyydetään esimerkiksi yrittäjän tuloselvityslomake Y 8 (pdf) ja lomakkeessa mainitut liitteet.

 4. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat pdf-hakemuksen lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta (lomake WH 1). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos asut Ahvenanmaalla, hae kotihoidon tukea kotikunnastasi.

Hakuaika

Kotihoidon tukea kannattaa hakea jo hyvissä ajoin ennen vanhempainrahan päättymistä. Oikeus kotihoidon tukeen alkaa heti vanhempainrahan jälkeen, vaikka olisit vuosilomalla. Tuen voi saada takautuvasti enintään 6 kuukaudelta.

Muista myös

Voit hakea tuen määräajaksi. Jos et ilmoita hakemuksessa tuen päättymisaikaa, se myönnetään siihen asti, kunnes nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Jos haluat lakkauttaa tuen, tee se OmaKelassa. Voit myös soittaa Kelaan.

Muista ilmoittaa kotihoidon tukeen liittyvistä muutoksista, jotta tuki voidaan maksaa sinulle oikein.

Lue lisää