Ökad nativitet i Finland – FPA offentliggjorde moderskapsförpackningen 2022 i förtid

Moderskapsförpackningen 2022 har undantagsvis offentliggjorts redan 9.12. Under coronaepidemin har nativiteten i Finland börjat öka, vilket den inte har gjort på mycket länge. I vanliga fall har föregående års förpackningar tagit slut först på våren, men år 2022 byts förpackningen redan i början av året. FPA har fäst mycket uppmärksamhet vid förpackningens ansvarsfullhet. I fråga om vinteroverallen och sovsäcken ordnades en publikomröstning.

Som stöd för barnet och familjen erbjuder FPA en moderskapsförpackning. Förpackningen har också uppmärksammats utomlands. Lagen om moderskapsunderstöd blir nästa år redan 85 år och den har en stor symbolisk betydelse i den finländska välfärdsstaten.

– I Finland har nativiteten undantagsvis börjat öka under coronaepidemin även om samma inte har hänt i de andra nordiska länderna. Många upplever att föräldraskapet är tungt och i europeisk jämförelse är finska föräldrar ofta utmattade – moderskapsförpackningen från FPA är ett sätt att hjälpa familjerna i starten så att de kan fokusera på den unika småbarnstiden. Förpackningen är mycket populär. Fortfarande väljer ungefär två tredjedelar av familjerna förpackningen istället för en penningsumma, säger Johanna Aholainen, förmånschef vid FPA.

Moderskapsförpackningen är hållbar och ekologisk

De 43 olika produkterna i moderskapsförpackningen har valts med omsorg med tanke på valet av material och kvaliteten, utan att glömma ansvarsfullheten. Antalet produkter i förpackningen för 2022 har minskats med 7 från årets förpackning: produkternas kvalitet har betonats framom priset.

– Vid valet av produkter betonas kvalitet och ansvarsfulla val av material framom enbart priset. Av de produkter som tillverkats av bomull är största delen tillverkade av ekologisk bomull. I några produkter har man delvis använt återvunnet material. Alla produkter måste självklart uppfylla de säkerhetskrav som den finländska lagstiftningen och EU-lagstiftningen ställer, poängterar Johanna Aholainen, förmånschef vid FPA.

Favoritmönster och användbara produkter

Användbarheten är i fokus i urvalet av produkter även den här gången. Två av bodyerna har förlängningsdelar så att babyn kan använda plagget längre. Dessutom har alla byxor i förpackningen vändbara resårer i buntarna, vilket också gör att byxorna kan användas längre. Hållbara material, en harmonisk färgskala och möjligheten att kombinera plagg hjälper till att främja återanvändningen av produkterna.

En av de mest omtyckta produkterna i moderskapsförpackningen är den användbara vinteroverallen som kan göras om till sovsäck för den nyfödda. FPA ordnade en omröstning om mönstret på overallen och sovsäcken. Valet föll på det mörkblå muminmönstret med 59 procent av rösterna. Mönstret som valdes för åkpåsen som kan göras om till ett täcke blev Vikaren med 56 procent av rösterna. Mönstret är svartvitt och minimalistiskt. Sammanlagt gavs över 8000 röster.

Utseendet på själva lådan har designats av Aya Iwaya. Designen är ett av de vinnande arbetena i den designtävling för moderskapsförpackningen som FPA ordnade år 2017. En ny designtävling kommer att starta nästa år. Lådan har planerats så att den också kan användas som babyns första säng, i förpackningen ingår också en madrass som passar till lådan.

FPA tar gärna emot respons på innehållet i förpackningen. I år ingår fem dukar i tunn bomull och på basis av respons har filten igen tagits med.

– FPA utvecklar fortlöpande innehållet i en allt ansvarsfullare riktning och också i fortsättningen får allmänheten säga sin åsikt om utseendet på produkterna. Förpackningens basuppgift har dock att göra med folkhälsan; den är avsedd att trygga babyns grundbehov och hjälpa småbarnsfamiljer till en bra start, påminner Aholainen.

Bok som nyhet – möjlighet att beställa boken på samiska

I förpackningen för 2022 ingår boken Glädjedroppar! som innehåller ramsor och råd på finska och svenska för hur man kan massera barnet . De som har rätt till förpackningen kan beställa en samiskspråkig version av boken från FPA.