Kalliit lääkkeet

Jos lääkkeestä on markkinoilla yli 1 000 euroa maksava pakkaus, kyseessä on kallis lääke. Kalliin lääkkeen määritelmä perustuu sairausvakuutuslakiin. Voit ostaa kallista lääkettä korvattuna kerralla enintään 1 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän.

Esimerkki kalliista lääkkeestä

Valmisteen 30 tabletin pakkaus maksaa 800 euroa ja 100 tabletin pakkaus 2 500 euroa. Molemmat pakkaukset ovat kalliita lääkkeitä. 

Poikkeuslupa, jos asiointi apteekissa kuukauden välein on kohtuuttoman vaikeaa

Voit olla yhteydessä Kelaan, jos asiointi apteekissa kuukauden välein on erityisen hankalaa. Yhteydenottosi perustella Kelassa selvitetään, onko sinun mahdollisuus saada poikkeuslupa.  Poikkeusluvalla voit ostaa lääkettä enintään 3 kuukauden määrän.

Lupa voi koskea yhtä lääkeostoa tai olla pidempiaikainen. Pitkäaikainen lupa myönnetään yleensä lääkemääräyksen voimassaoloajalle.

Näin pyydät poikkeuslupaa ostaa kallista lääkettä yli kuukauden määrän

Jos käytät kallista lääkettä  ja sinun on kohtuuttoman vaikeaa asioida apteekissa kuukauden välein:

  1. Soita Kelan puhelinpalveluun tai lähetä viesti OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kerro, miksi tarvitset poikkeusluvan ostaa kallista lääkettä yli kuukauden määrän. Huomioi, että lupaa arvioitaessa otetaan huomioon kokonaistilanteesi. Lupaa ei myönnetä pelkästään vaikean sairauden tai matkakustannusten perusteella tai vain sen vuoksi, että apteekkiin on pitkä matka.  
  3. Saat Kelasta kirjeen, kun asia on käsitelty. Jos sinulle myönnetään poikkeuslupa, esitä kirje apteekissa kallista lääkettä ostaessasi. Apteekit eivät saa tätä tietoa vielä sähköisesti Kelasta.