Kuntoutusraha Kelan kuntoutuksessa

Kuntoutusraha voidaan myöntää ajalle, jona osallistut Kelan kuntoutukseen. Erilaisiin terapioihin kuntoutusrahaa ei kuitenkaan yleensä makseta.

Ilmoita heti Kelaan, jos et voi osallistua kuntoutukseen, jonka ajalta saat kuntoutusrahaa.

Kuntoutuskurssit ja -jaksot

Kun osallistut Kelan järjestämälle kuntoutuskurssille tai -jaksolle,  hae kuntoutuksen alkaessa kuntoutusrahaa. Kuntoutusraha maksetaan tilillesi kuntoutusjakson päätteeksi, kun toimitat Kelaan tiedon kuntoutuksen toteutumisesta. Pyydä osallistumistodistus kuntoutuksen järjestäjältä.

Koulutus Kelan ammatillisena kuntoutuksena

Jos Kela on myöntänyt sinulle koulutuksen ammatillisena kuntoutuksena, voit saada opintojesi ajalta kuntoutusrahaa. Kela seuraa opintojesi edistymistä. Tavoite on, että suoriudut opinnoistasi siinä ajassa, jolle kuntoutus on myönnetty.

Kela tarkistaa tiedot läsnäolosta ja opintosuorituksista oppilaitosten ylläpitämistä rekistereistä. Seurannassa hyödynnetään hakemusasiakirjoja ja opiskelusuunnitelmia. Lisäksi Kela voi pyytää sinulta lisäselvityksiä.

Työskentely opintojen ohessa

Voit työskennellä sivutoimisesti ja saada tuloja (palkka tai yrittäjän YEL/MYEL-tulot) opintojesi ohessa. Jos tulosi ylittävät lukukauden aikana tulorajan (keskimäärin 742 € / kk vuonna 2022), ylimenevä osa vähennetään kuntoutusrahastasi.

Oppisopimuksen ajalta kuntoutusraha maksetaan työnantajalle. Tuloraja ei koske oppisopimuksesta maksettavaa palkkaa. Ilmoita heti Kelaan, jos aloitat oppisopimuskoulutuksen.

Huomaa, että kuntoutusrahaa ei voi peruuttaa etukäteen tai palauttaa tulojen vuoksi kuten opintotukea.

Jos olet työssä tai aloittamassa työn, ilmoita Kelaan

  • koska työskentely alkaa ja miten kauan se kestää
  • lukukauden alussa arvio koko lukukauden tuloistasi ja mahdolliset muutokset tuloissasi lukukauden aikana.

Kela tarkistaa lukukauden lopussa palkkatulosi tulorekisteristä. Palkat huomioidaan maksupäivän mukaan. Yrittäjän työtulosta Kela saa tiedot eläkevakuutusyhtiöstä. Työtulo huomioidaan vakuutuksen voimassaolon ajalta.

Kuntoutusraha oppilaitoksen kesäloman ajalta

Kela lähettää sinulle kevätlukukauden aikana kirjeen, jossa kysytään kesäajan opinnoista ja toimeentulosta. Vastaa kirjeeseen mahdollisimman pian.

Suunnitelma kesän ajalle Toimeentulo kesän aikana

Olet kesätöissä.

Jos saat palkkaa, kuntoutusrahaa ei makseta kesän ajalta. Jos palkka on pieni (alle 742 e/kk), voit kuitenkin saada kesällä väliajan kuntoutusrahaa
Olet kesätöissä ja suoritat opintoja samanaikaisesti. Voit saada kuntoutusrahaa. Palkka vaikuttaa kuntoutusrahaan
Opiskelet päätoimisesti tai suoritat opiskeluun liittyvää palkatonta harjoittelua. Voit saada kuntoutusrahaa.
Suoritat opiskeluusi liittyvää harjoittelua ja saat palkkaa Voit saada kuntoutusrahaa. Palkka vaikuttaa kuntoutusrahaan.
Olet oppisopimuskoulutuksessa. Jos saat palkkaa, kuntoutusraha maksetaan yleensä työnantajalle. Jos olet palkallisella vuosilomalla, kuntoutusrahaa ei makseta.

Et opiskele etkä ole harjoittelussa tai kesätöissä.

Voit saada väliajan kuntoutusrahaa.

 

Jos saat nuoren kuntoutusrahaa ja työskentelet sivutoimisesti opintojesi ohella, tulot eivät vaikuta kuntoutusrahaan. Oppisopimuskoulutuksen ajalta myös nuoren kuntoutusraha maksetaan työnantajalle.