Näin haet työmarkkinatukea

Hae työmarkkinatukea verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelussa. Puhelimella otettu selkeä kuva käy liitteeksi.

Hae etuutta
 1. Lue ensin Oikeus työttömyysturvaan.
 2. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 3. Hae työmarkkinatukea verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.
  • Työttömyysetuus myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 4. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset.
  • Voit kirjoittaa liitteeseen saatteen, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • TE-palveluihin lähettämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.
  • Jos olet saanut tekijänoikeuskorvauksia, yritystuloja, osinko- tai vuokratuloja tai huomattavia korkotuloja, Kela tarvitsee niistä tositteet.
  • Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
 5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Työttömyysetuushakemus TT1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Huomioi koronatilanteessa

Koronaepidemian takia jotkin työttömyysturvan ehdot, kuten omavastuuaika, työssäoloehto ja yrittäjän työttömyysturva, ovat muuttuneet väliaikaisesti.

Kooste kaikista muutoksista: Työttömyysturva koronatilanteessa

Hakuaika

Merkitse hakemukseen päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Jätä ensimmäinen hakemus kuitenkin vasta 5 työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua.

Työttömyysetuuden ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein työttömyysajan ilmoituksen perusteella.

Voit ilmoittaa hakemuksessa työttömyysaikasi ainoastaan jälkikäteen. Työttömyysetuuden takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Kela saa TE-palveluilta hakemuksen ratkaisemiseen tarvittavan työvoimapoliittisen lausunnon.

Lue lisää