Ajankohtaista koronatilanteesta työnantajalle

 

Tälle sivulle on koottu tietoa koronatilanteen (COVID-19) vaikutuksista Kelan palveluihin työnantajille ja hakemusten käsittelyyn. Tutustu myös Työterveyslaitoksen ohjeisiin työpaikoille.

Asiointi Kelan kanssa

Suosittelemme, että työnantaja-asiakkaat jotka tarvitsevat neuvoa päiväraha- ja kuntoutuskysymyksissä hyödyntävät chattia, kunhan kyse ei ole yksittäisten työntekijän asioista.

Työnantajalinja, jossa soittaja tarvittaessa voidaan tunnistaa, voi olla ruuhkautunut.

Ei-kiireellisissä neuvonta-asioissa suojattu sähköposti on hyvä vaihtoehto. Suojatun sähköpostin ohjeisiin kannattaa tutustua huolella, jotta lähetettävä sähköposti varmasti on suojattu ja menee oikeaan osoitteeseen (tyonantajat.neuvonta@kela.fi). Vastuu suojatusta yhteydestä on lähettäjällä.

Työterveyshuollon korvausten neuvonta- ja hakemusasioita varten on omat yhteystietonsa.

Työntekijä kannattaa ohjeistaa asioimaan verkossa ja puhelimessa.

Hakemukset ja liitteet

Hakemukset kannattaa toimittaa asiointipalvelussa ja liitteet lähettää joko postitse tai suojattuna sähköpostina. Suojatun sähköpostin lähettämisen ohjeeseen kannattaa tutustua huolella.

Jos verkkoasiointi ja/tai suojatun sähköpostin käyttö ei ole mahdollista, hakemukset ja liitteet voi lähettää Kelaan postitse. Hakemuslomakkeita voi tulostaa Kelan verkkosivuilta.

Asiointi palvelupisteessä

Jos käynti palvelupisteessä on välttämätöntä, pyydämme noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja välttämään lähikontaktia.

Ethän tule paikalle, mikäli sinulla on flunssan oireita, olet matkustanut ulkomailla tai olet mahdollisesti koronaviruksen altistusketjussa. Palvelupisteiden puhdistamista ja hygieniaa on tehostettu.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Kela tarvitsee tartuntatautipäivärahan maksamista varten kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksen työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista.

Tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut palkkaa työstä poissaolon ajalta.

Työterveyshuolto

Huomioi koronavirusepidemian vaikutukset työterveyshuollon korvaamiseen.

Saat puhelimitse tai sähköpostitse tietoa työterveyshuollon korvaamisesta, korvausten hakemisesta ja maksetuista korvauksista.

Suomenkielinen puhelinpalvelu (ma klo 12-16 ja ti-pe klo 9-12): p. 020 634 4907
Ruotsinkielinen puhelinpalvelu (ma-pe klo 9-11): p. 020 634 4908
Sähköpostiosoite: tyoterveyshuolto@kela.fi

Kuntoutus

1.6.2020 alkaen kasvokkainen kuntoutus voi jatkua kaikissa Kelan kuntoutuspalveluissa.

Kela suositti, että kevään KIILA-kuntoutuskurssit siirretään tai perutaan. KIILA-kuntoutusta voidaan järjestää kasvokkain 1.6.2020 alkaen.

Kuntoutuksen palveluntuottajat voivat siirtää Kelan KIILA-kuntoutuskursseja koronaepidemian vuoksi 1.9.2020 alkaen. Vuoden 2020 kurssin voi siirtää alkamaan vuoden 2021 puolella. Jos palveluntuottaja haluaa siirtää kurssia, se neuvottelee asiasta kurssia hakeneen tahon kanssa.