Tulorekisteri, Kela ja työnantaja

1.1.2019 lähtien kaikkien työnantajien pitää ilmoittaa maksamansa palkat tulorekisteriin (tulorekisteri.fi).  Kela toivoo, että työnantajat lisäksi ilmoittaisivat tulorekisteriin myös täydentäviä tietoja palvelussuhteista, poissaoloista ja tulolajeista, jotka ovat työnantajalle vapaaehtoisia.

Nämä täydentävät tiedot helpottavat sekä työntekijöiden että työnantajien asiointia Kelan kanssa, koska ne vähentävät lisäselvitysten ja liitteiden tarvetta.

Tulorekisterin hyödyt Kela-asioinnissa näyttäytyvät työnantajille vähitellen ja viimeistään vuonna 2020, jolloin tulorekisteriin on kertynyt vuoden palkkatiedot. Siihen asti päivärahat määräytyvät, kuten tähänkin asti.

Työnantajan päivärahahakemus tulorekisterin kautta

12.1.2019 alkaen työnantaja voi, jos palkkaohjelma sen sallii, hakea tulorekisteri-ilmoituksella Kelasta

Mikä on muuttunut?

Työnantajan päiväraha-asiointi on muuttunut tulorekisterin takia. Muutoksista kerrottiin 8.1.2019 seminaarissa, josta nyt on julkaistu video.

Katso video!
  • sairauspäivärahaa
  • äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaa
  • erityisäitiysrahaa
  • perhevapaakorvausta
  • kuntoutusrahaa.

Tulorekisterin kautta ei voi hakea  vuosilomakustannuskorvausta tai osittaisia päivärahoja, kuten osasairauspäivärahaa eikä päivärahoja 6 kuukauden työtulojen perusteella.

Hakemus tulorekisterin kautta edellyttää lisäksi työnantajan suostumusta sähköiseen päätökseen, jonka jälkeen Kela ei enää lähetä päätöksiä postitse.

Verkkoasioinnissa auttavat asiointioppaat:

Katso video tulorekisteristä

Kansallisen tulorekisterihankkeen tuottamalla videolla kerrotaan 3 minuutissa, miten Kela käyttää tulorekisteriä ja miten se hyödyttää työnantajaa. Video ei ole tekstitetty.

Lue lisää