Näin haet työttömyysetuutta

 1. Lue ensin Oikeus työttömyysetuuteen.
   
 2. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 3. Täytä hakemus Kelan asiointipalvelussa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.Työttömyysetuus myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 4. Lähetä hakemus ja liitteet asiointipalvelussa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi. Voit kirjoittaa liitteeseen saatteen, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • TE-palveluihin lähettämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.
 5. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset. Saatat tarvita esimerkiksi työ- ja palkkatodistuksia työssäoloehdon selvittämistä varten.
  • Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
  • Jos olet saanut tekijänoikeuskorvauksia, yritystuloja, osinko- tai vuokratuloja tai huomattavia korkotuloja, Kela tarvitsee niistä tositteet.

Toinen vaihtoehto on täyttää lomake, jonka nimi on Työttömyysturva TT1 (pdf), ja postittaa se Kelaan.

Huomioi koronatilanteessa

Koronaepidemian takia jotkin työttömyysturvan ehdot, kuten omavastuuaika, työssäoloehto ja yrittäjän työttömyysturva, ovat muuttuneet väliaikaisesti.

Kooste kaikista muutoksista: Työttömyysturva koronatilanteessa

Hakuaika

Lähetä hakemus Kelaan vasta 5 työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua. Hakemuksen käsittely on näin sujuvampaa Kelassa. Merkitse kuitenkin hakemukseen (tai työttömyysajan ilmoitukseen) päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Hakemuksen ratkaisemiseen tarvitaan työvoimapoliittinen lausunto. Kela saa sen suoraan TE-palveluilta.

Työttömyysetuuden ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein työttömyysajan ilmoituksen perusteella. Merkitse ilmoitukseen, oletko ollut työtön, töissä tai työllistymistä edistävässä toimenpiteessä.

Voit ilmoittaa työttömyysajasta ainoastaan jälkikäteen. Työttömyysetuuden takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Lue lisää