Näin haet työttömyysetuutta

  1. Lue ensin Oikeus työttömyysetuuteen.
  2. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa.
  3. Täytä hakemus Kelan asiointipalvelussa. Työttömyysetuus myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
  4. Lähetä hakemus ja liitteet asiointipalvelussa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi. Voit kirjoittaa liitteeseen saatteen, jos liite kuuluu useampaan etuuteen. TE-palveluihin lähettämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.
  5. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  6. Toinen vaihtoehto on täyttää lomake, jonka nimi on Työttömyysturva TT1 (pdf), ja postittaa se Kelaan.
  7. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset. Saatat tarvita esimerkiksi työ- ja palkkatodistuksia työssäoloehdon selvittämistä varten.
  8. Jos olet saanut tekijänoikeuskorvauksia, yritystuloja, osinko- tai vuokratuloja tai huomattavia korkotuloja, Kela tarvitsee niistä tositteet.

Hakuaika

Lähetä hakemus Kelaan vasta 5 työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua. Hakemuksen käsittely on näin sujuvampaa Kelassa. Merkitse kuitenkin hakemukseen (tai työttömyysajan ilmoitukseen) päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Hakemuksen ratkaisemiseen tarvitaan työvoimapoliittinen lausunto. Kela saa sen suoraan TE-palveluilta.

Työttömyysetuuden ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein työttömyysajan ilmoituksen perusteella. Merkitse ilmoitukseen, oletko ollut työtön, töissä tai työllistymistä edistävässä toimenpiteessä.

Voit ilmoittaa työttömyysajasta ainoastaan jälkikäteen. Työttömyysetuuden takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Lue lisää