Kenellä on oikeus vakiotaksiin?

Huomioi koronatilanteessa

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi Kela-taksia käyttävien asiakkaiden taksimatkoja ei poikkeuksellisesti yhdistellä eli samaan kuljetukseen ei tule muita asiakkaita.

Vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön on oikeus yksin matkustavalla alle 16-vuotiaalla lapsella, jolla on pitkäaikainen taksin käyttöön oikeuttava todistus, Todistus matkakorvausta varten (SV 67). Lisäksi vakiotaksiin on oikeus vaikeasti sairaalla lapsella, jonka hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaalaan.

Kela voi myöntää oikeuden vakiotaksiin myös yksilöllisen harkinnan perusteella.

Oikeus voidaan myöntää asiakkaalle, joka voi matkustaa terveydentilansa vuoksi vain sellaisen kuljettajan kanssa, joka tuntee asiakkaan yksilöllisen avuntarpeen kuljetuksen aikana.

Vakiotaksi voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun asiakkaalla on liikuntarajoite, joka edellyttää oikeanlaista avustamista ja väärin tehty avustaminen voi aiheuttaa vakavaa haittaa.

Saamelaisalueilla (Enontekiössä, Inarissa, Utsjoella sekä Sodankylän kunnassa sijaitsevassa Lapin paliskunnassa) asuville saamenkielisille asiakkaille on oma ohjeensa taksin tilaamista vasten (Ks. ohje pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi).

Näin selvität oikeutesi vakiotaksiin

Kun haluat selvittää, voisiko sinulla olla oikeus vakiotaksin käyttöön, soita Kelan palvelunumeroon 020 692 204.

Kerro puhelussa millaista erityistä terveydentilaan liittyvää apua, ohjausta tai valvontaa tarvitset kuljetuksen aikana ja onko sinulla aina saattaja mukana.  Kerro myös, miksi et voi matkustaa muulla kuin vakiotaksilla.

Vakiotaksiasiakkuus voidaan selvittää vasta sen jälkeen, kun pitkäaikainen taksin käyttöön oikeuttava todistus, Todistus matkakorvausta varten (SV 67) on toimitettu Kelaan.

Kela ilmoittaa yksilökohtaisen harkinnan jälkeen sinulle kirjeitse tai tekstiviestillä onko sinulla oikeus käyttää vakiotaksia.

Näin tilaat vakiotaksin

Jos saat vakiotaksiasiakkuuden, ota yhteyttä oman alueesi tilausvälityskeskukseen.  Tilausvälityskeskus ilmoittaa, pystyykö se järjestämään sinulle vakiotaksin.  Kelan korvaamien taksimatkojen kuljettajan täytyy kuulua palveluntuottajiin, joiden kanssa Kela on tehnyt sopimuksen korvaamistaan taksimatkoista.

Tilaa taksi keskitetystä tilausnumerosta niin kauan, kunnes saat Kelasta tiedon mahdollisesta vakiotaksiasiakkuudesta.

Jos sinulla on oikeus käyttää vakiotaksia, tilaa matka suoraan taksiyrittäjältä tai kuljettajalta. Vaikka sinulla on lupa käyttää vakiotaksia, huomioithan, että kyytiin voidaan ottaa muita samaan suuntaan matkustavia asiakkaita.

Alle 16-vuotiaan yksin matkustavan lapsen ja vaikeasti sairaan lapsen kuljetukseen ei oteta muita asiakkaita, ellei huoltaja anna siihen erikseen lupaa.

Vakiotaksiasiakkuus on yleensä voimassa toistaiseksi