Tarvitsetko vamman takia tulkkausta syksyn opintoihin?

 

Hae oikeutta opiskelutulkkaukseen heti, kun saat päätöksen opintopaikasta. Muistathan myös tilata opiskelutulkin ajoissa!

Henkilö, joka tarvitsee vamman takia tulkkausta, voi saada tulkkausta myös opintoihin. Oikeutta opiskelutulkkaukseen haetaan Kelasta, Vammaisten tulkkauspalvelukeskuksesta.

Opiskelutulkkauspäätöksen ja tulkin saaminen kestää keskimäärin 2 viikkoa. Uuden opiskelijan pitää hakea oikeutta opiskelutulkkaukseen ennen kuin voi tilata tulkin.

– Jos asiakas hakee oikeutta tulkkaukseen juuri ennen koulujen alkua elokuussa, voi tulla kiire löytää sopiva tulkki. Jos on aloittamassa opinnot syksyllä, hakemus kannattaa lähettää heti, kun tietää saaneensa opiskelupaikan, sanoo Vammaisten tulkkauspalvelukeskuksen päällikkö Sari Paloposki.

Kun Kela on myöntänyt oikeuden opiskelutulkkaukseen, asiakas voi tilata tulkin.

Tilauksessa kannattaa perustietojen lisäksi kertoa opinnoista ja tulkkauksen tarpeesta. Kela.fistä löytyy tarkka ohje tilauksen tekemiseen.

– Meille voi myös lähettää lukujärjestyksen, josta yleensä löytyy kootusti tärkeimmät tiedot. Lukujärjestys pitää lähettää myös tulkille, Sari Paloposki muistuttaa.

Muista uusia tilaus, jos jatkat opintoja

Oikeutta opiskelutulkkaukseen haetaan koko opiskelun ajalle. Opiskelutulkit tilataan kuitenkin vain lukuvuodeksi kerrallaan.

– Vanhojen opiskelijoiden on hyvä muistaa, että tulkkaustilaus pitää tehdä uudestaan seuraavaksi vuodeksi. Sekin kannattaa tehdä hyvissä ajoin, Paloposki muistuttaa.

Opiskelutulkkauksessa ei käytetä tulkkilistaa. Kela ehdottaa asiakkaalle sopivia opiskelutulkkeja, ja asiakas hyväksyy tulkit ennen kuin ne varataan hänelle lukuvuodeksi kerrallaan.

Asiakkaalla voi opiskelutulkkauksen lisäksi olla henkilökohtainen tulkkilista muihin tulkkaustarpeisiin.

Lisää tietoa asiakkaille: