Vammaisten tulkkauspalvelua ulkomaanmatkalle

 

Kela järjestää tulkkausta myös ulkomaanmatkalle. Voit saada tulkkausta myös ulkomaanmatkalla, jos sinulle on myönnetty oikeus vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluun.

Matkan tulee liittyä tavanomaiseen elämääsi, opiskeluusi tai työhösi. Myös ulkomaanmatkalla tulkkauspalvelun järjestäminen edellyttää aina sitä, että tiedät tarpeesi etukäteen.

Hae oikeutta ja tilaa tulkkaus hyvissä ajoin ennen matkaa. 2.1.2020 alkaen voit hakea ja tilata tulkkauksen ulkomaanmatkalle samaan aikaan ja samalla hakemuksella.

Jos matkustat päiväksi naapurimaahan

Et tarvitse erillistä oikeutta tulkkaukseen ulkomaanmatkalle, jos matkustat päiväksi Suomen naapurimaahan tai lähdet alle vuorokauden pituiselle risteilylle. Tällainen matka katsotaan kotimaan matkaksi.

Enintään 2 viikon matkalle

Voit saada tulkkausta ulkomaanmatkalla enintään 2 viikon ajan. Sitä pidemmälle ajalle tulkkausta voi saada vain, jos tulkkauksen tarve matkan aikana liittyy työhön tai opiskeluun tai sinulla on jokin muu perusteltu syy.

Ulkomaanmatka ja tulkkilista

Jos sinulla on henkilökohtainen tulkkilista, tulkki pyritään löytämään listalta. Jos kaikki listallasi olevat tulkit ovat varattuja, VATU-keskus ottaa sinuun yhteyttä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan ulkomailla, saat sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin maassa asuvat ihmiset, jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Lue lisää