Näin haet oikeutta ja tilaat tulkin ulkomaanmatkalle

 

  1. Täytä ja tulosta lomake Vammaisen henkilön tulkkauspalvelu ulkomaanmatkalle TU 3 (pdf).
  2. Jos ulkomaanmatkasi kestää yli 2 viikkoa, liitä hakemukseen
    • selvitys, miksi tarvitset palvelua yli 2 viikon ajalle (esim. seminaariohjelma tai opintosuunnitelma).  
  3. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Ilmoita kaikki tarvittavat tiedot

Myös ulkomaanmatkalla tulkkauspalvelun järjestäminen edellyttää aina sitä, että tiedät tarpeesi etukäteen. VATU-keskus järjestää sinulle palvelun antamiesi tietojen perusteella.

Samalla hakemuslomakkeella voit ilmoittaa kaikki tilauksessa tarvittavat tiedot:

  • matkan keston
  • mihin tarvitset tulkkausta matkan aikana
  • tarvittavan tuntimäärän.

Kela tarvitsee näitä tietoja, jotta tulkkauspalvelu voidaan myöntää ja järjestää sinulle. Jos hakemuksesta puuttuu tietoja, se voi pidentää hakemuksen käsittelyaikaa.

Päätöksessä kerrotaan, miten palvelu on järjestetty

Kun hakemuksesi on käsitelty, Kela lähettää sinulle päätöksen oikeudesta tulkkauspalvelun käyttöön ulkomaanmatkan aikana. Päätöksessä kerrotaan myös, miten palvelu on järjestetty. Kela ilmoittaa myös sinulle, kuka tulee matkalle tulkiksi.

Jos matkaan tulee muutoksia, ilmoita niistä Kelaan mahdollisimman pian osoitteeseen vatu@kela.fi. Muutokset voivat vaikuttaa mm. tulkin saatavuuteen tai matkakustannuksiin.

Kerro tulkkauksen tarpeesi mahdollisimman tarkasti

Kerro mahdollisimman tarkasti minkälaisiin vuorovaikutustilanteisiin tarvitset tulkkausta. Arvioi myös tulkkauksen kesto.

Voit tarkentaa tulkkauksen tarvetta lähempänä matkaa, kun matkasuunnitelmasi tarkentuvat. Ilmoita tulkkauksen tarpeesi kuitenkin viimeistään 1 viikkoa ennen matkan alkua. Myös tulkki tarvitsee etukäteen tietoa tilauksen sisällöstä ja sen kestosta, jotta hän voi valmistautua tehtäväänsä.

Tulkkauspalvelun käyttö ulkomaanmatkalla vähentää sinulle myönnettyjä tulkkaustunteja.

Lue lisää