Määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020
Jos alat saada vanhempainpäivärahaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, vanhempainpäiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Voit arvioida vuonna 2020 alkavan vanhempainpäivärahan määrän laskurilla.
Vuositulo
Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.
Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta huomioon. Poikkeuksellisesti siirtymävaiheessa tammikuussa 2020 vuositulon tarkastelujakso on vanhempainpäivärahan alkamista välittömästi edeltävät 12 kalenterikuukautta eli 1.1.–31.12.2019.
Vuosituloon huomioidaan
- palkkatulot
- vakuutuspalkka
- YEL- ja MYEL-työtulo
- tietyt etuudet
- tietyt ansionmenetyskorvaukset.
Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta edellä mainitusta tulosta. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.
Jos sinulla ei ole tuloja tarkastelujakson aikana tai ne ovat hyvin pienet, päivärahasi on vähintään vähimmäismääräinen.
Vanhempainpäivärahasi voi määräytyä myös edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleiden tulojen mukaan, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta. Lue lisää
Saman lapsen perusteella maksettavat vanhempainpäivärahat lasketaan myös jatkossa samojen tulojen mukaan. Tuloja ei siis tarkastella uudelleen siirtyessäsi vanhempainpäivärahakaudelta toiselle, esimerkiksi äitiys- tai isyysrahalta vanhempainrahalle. Lue lisää
Palkkatulot
Vuosituloon lasketaan palkkatulot, jotka on maksettu tarkastelujakson aikana. Kela saa yleensä palkkatiedot tulorekisteristä, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.
Vakuutuspalkka
Jos olet työskennellyt tarkastelujaksolla ulkomailla ja työskentelysi ajalle on määritelty vakuutuspalkka, se huomioidaan vuositulossa todellisen maksetun palkan sijaan.
YEL- ja MYEL-työtulo
Yrittäjien vuosituloon lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson YEL- ja MYEL-työtulo. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.
Jos YEL- tai MYEL-työtulon määrä on muuttunut tarkastelujakson aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo.
Etuuksien perusteella laskettu vuositulo
Vuositulo voidaan laskea myös tiettyjen saamiesi etuuksien perusteella.
Tämä ns. etuusperusteinen tulo on laskennallinen tulo, joka lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla saamiesi tiettyjen etuuksien keskimääräisestä päiväkohtaisesta määrästä.
Etuusperusteisessa tulossa huomioidaan vain seuraavat etuudet, joiden myöntöaika kohdistuu 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolle:
- työttömyysetuus
- vuorottelukorvaus
- sairauspäiväraha
- YEL-päiväraha ja Mela-sairauspäiväraha
- osasairauspäiväraha
- vanhempainpäiväraha
- erityishoitoraha
- luovutuspäiväraha
- Kelan kuntoutusraha
- työeläkelakien mukainen kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus
- työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke
- kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke
- työkyvyttömyyseläkettä täydentävä takuueläke
- aikuiskoulutustuki
- kansanedustajan sopeutumiseläke tai sopeutumisraha
- opintoraha.
Työnantajalle maksettua etuutta ei lasketa vuosituloon, koska olet samalta ajalta saanut vuosituloon huomioitavaa palkkaa.
Ansionmenetyskorvaukset
Vuosituloon lasketaan tarkastelujakson ajalle myönnetty korvaus ansionmenetyksestä, kun sen perusteena on
- työtapaturma
- ammattitauti
- liikennevahinko
- potilasvahinko
- sotilastapaturma
- tartuntatautilain mukainen tartuntatauti (tartuntatautipäiväraha).
Korvaukset ansionmenetyksestä huomioidaan sen suuruisina kuin ne on myönnetty.
Korvausta ei yleensä lasketa vuosituloon, jos maksu jatkuu samanaikaisesti myönnettävän Kelan etuuden kanssa. Työnantajalle maksettua korvausta ei lasketa vuosituloon, koska olet samalta ajalta saanut vuosituloon huomioitavaa palkkaa.