Näin haet vanhempainrahaa

Vanhempainpäivärahat uudistuvat – oletko oikealla sivulla?

Tämä sivu koskee perhettäsi, jos

 • lapsen laskettu aika on ennen 4.9.2022
 • adoptiolapsi otetaan hoitoon 30.7.2022 tai sitä ennen.

Tutustu vanhempainpäivärahoihin, jos lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen.

 1. Hae vanhempainrahaa OmaKelassa.
 2. Hakemukseen laitetaan vanhempainrahan alkamis- ja päättymispäivät. Voit tarkistaa ne päivärahakauden laskurilla.
 3. Vanhempainrahan määrä perustuu tuloihisi. Huomioi seuraavat:
  • Päivärahasi määräytyy vuositulon perusteella. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan. Lue lisää vuositulosta.  Jos olet saanut saman lapsen perusteella äitiys- tai isyysrahaa, perustuu vanhempainraha näiden perusteena olleisiin tuloihin.

   Hae vanhempainrahaa nopeasti OmaKelassa

   Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

   Hae etuutta
  • Jos työnantajasi maksaa palkkaa vanhempainvapaasi ajalta, ilmoita asiointipalvelussa tai lomakkeessa, miltä ajalta saat palkan. Vanhempainrahaa maksetaan siltä ajalta työnantajallesi, kun työnantajasi maksaa sinulle palkkaa. Työnantajan tulee tällöin toimittaa oma hakemus. Työnantaja voi hakea vanhempainrahaa ilmoittamalla tiedot vanhempainvapaan palkasta työnantajien asiointipalvelussa, tulorekisterissä tai täyttää lomakkeen (Y 17).

  • Jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on 3 vuotta ja haet päivärahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi, sinun ei tarvitse ilmoittaa sitä hakemuksessa.

 4. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseesi:
  • Jos äiti on käynyt jälkitarkastuksessa ennen vanhempainrahan hakemista, eikä jälkitarkastustodistusta ole vielä toimitettu, toimita todistus samaan aikaan hakemuksen kanssa.
  • Jos olet hakenut vanhempainrahaa ennen jälkitarkastusta, toimita jälkitarkastustodistus jälkikäteen verkkoasiointipalvelun kautta.
 5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Äidin vanhempainetuushakemus SV 9 (pdf) tai Isän vanhempainetuushakemus SV 29a (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että toimitat Kelaan todistuksen jälkitarkastuksen suorittamisesta. Äidin tulee käydä jälkitarkastuksessa 5 – 12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Jälkitarkastustodistusvaatimus ei koske lapsesta yksin huolehtivaa isää.  

Hakuaika

Hae tukea viimeistään 1 kuukautta ennen vanhempainrahakauden alkamista. Vanhempainrahan voi hakea jo samaan aikaan kuin äitiysrahan tai isyysrahan. Yksin lapsesta huolehtivan äidin vanhempainrahakauden pidennystä pitää hakea viimeistään 1 kuukautta ennen pidennyskauden alkua eli vanhempainrahakauden päättymistä.

Muista myös

Vanhempainvapaalle voi jäädä äiti tai isä.

Opiskelijalla voi olla oikeus vanhempainrahaa saavan korkoavustukseen. Sitä haetaan lomakkeella Korkoavustushakemus OT 7 (pdf).

Ilmoita viipymättä Kelaan olosuhteiden muutoksista, kuten työhön menosta ja opiskelusta. Näin Kela ei maksa vanhempainrahaa liikaa ja vältyt turhalta takaisinperinnältä. Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassa.

Lue lisää