Näin haet vanhempainrahaa

Hae vanhempainrahaa nopeasti verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Hae vanhempainrahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Hakemukseen laitetaan vanhempainrahan alkamis- ja päättymispäivät. Voit tarkistaa ne päivärahakauden laskurilla.
 3. Vanhempainrahan määrä perustuu tuloihisi. Huomioi seuraavat:
  • Kun teet hakemuksen asiointipalvelussa, näet viimeksi verotuksessa vahvistetut tulosi sekä tiedon, paljonko tulojen tulisi olla, että voit hakea päivärahaa 6 kuukauden tuloilla. Jos haet päivärahaa edeltävien 6 kuukauden tulojen mukaan, pyydä työnantajaasi ilmoittamaan palkkatiedot työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Y 17). Jos tämä ei ole mahdollista, voit lähettää itse Kelaan palkkatodistuksen, josta ilmenee 6 kuukauden tulotiedot.
  • Jos työnantajasi maksaa palkkaa vanhempainvapaasi ajalta, ilmoita asiointipalvelussa tai lomakkeessa, miltä ajalta saat palkan. Työnantaja voi ilmoittaa ne työnantajien asiointipalvelussa tai täyttää lomakkeen (Y 17).
  • Jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on 3 vuotta ja haet päivärahaa samojen työtulojen perusteella kuin viimeksi, sinun ei tarvitse ilmoittaa sitä hakemuksessa.
 4. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi:
  • Jos olet käynyt jälkitarkastuksessa ennen vanhempainrahan hakemista, toimita jälkitarkastustodistus samaan aikaan hakemuksen kanssa.
  • Jos olet hakenut vanhempainrahaa ennen jälkitarkastusta, toimita jälkitarkastustodistus jälkikäteen verkkoasiointipalvelun kautta.
 5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja milloin etuus maksetaan.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Äidin vanhempainetuushakemuksen (SV 9) tai Isän vanhempainetuushakemuksen (SV 29a) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että toimitat Kelaan todistuksen jälkitarkastuksen suorittamisesta. Käy jälkitarkastuksessa 5 – 12 viikkoa synnytyksen jälkeen. 

Hakuaika

Hae tukea viimeistään 1 kuukautta ennen vanhempainrahakauden alkamista. Vanhempainrahan voi hakea jo samaan aikaan kuin äitiysrahan tai isyysrahan. Yksin lapsesta huolehtivan äidin vanhempainrahakauden pidennystä pitää hakea viimeistään 1 kuukautta ennen pidennyskauden alkua eli vanhempainrahakauden päättymistä.

Muista myös

Vanhempainvapaalle voi jäädä äiti tai isä.

Opiskelijalla voi olla oikeus vanhempainrahaa saavan korkoavustukseen. Sitä haetaan korkoavustushakemuksella (OT 7).

Ilmoita viipymättä Kelaan olosuhteiden muutoksista, kuten työhön menosta ja opiskelusta. Näin Kela ei maksa vanhempainrahaa liikaa ja vältyt turhalta takaisinperinnältä. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa.

Lue lisää