Vanhuuseläke pitkäaikaistyöttömälle | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Vanhuuseläke pitkäaikaistyöttömälle

Jos olet ollut pitkään työttömänä ja saanut peruspäivärahaa Kelasta tai ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyskassasta, voit saada Kelasta niin sanotuilta lisäpäiviltä vanhuuseläkkeen hieman aikaisemmin. Lisäpäivien perusteella myönnettyyn vanhuuseläkkeisiin ei tehdä varhennusvähennystä. Lue lisää peruspäivärahan lisäpäivistä.

Voit saada vanhuuseläkettä lisäpäivien perusteella 64-vuotiaana, jos olet syntynyt ennen vuotta 1962.

Voit itse valita, haetko pitkäaikaistyöttömänä vanhuuseläkettä 64-vuotiaana tai myöhemmin. Jos et halua hakea sitä, sinulle voidaan maksaa työttömyyspäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jona täytät 65 vuotta.

Eläke voi alkaa sen hakemista seuraavan kalenterikuukauden alusta. Sitä ei myönnetä takautuvasti.

Työmarkkinatuen saajalla ei ole oikeutta lisäpäiviin, joten hän ei voi saada vanhuuseläkettä niiden perusteella. Myöskään yrittäjä ei voi saada vanhuuseläkettä tällä perusteella, koska hänellä ei ole lisäpäiviltä oikeutta työttömyyspäivärahaan.

Työeläkkeenä voit saada vanhuuseläkkeen oman ikäluokan alimmassa eläkeiässä.

Näin haet vanhuuseläkettä lisäpäivien perusteella

  • Hae vanhuuseläkettä työttömyyden lisäpäivien perusteella OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Liitä mukaan lisäpäivien maksajan antama todistus työttömyyspäivärahan lisäpäivistä ja toimita se eläkehakemuksesi käsittelevään työeläkelaitokseen tai Kelaan. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lue lisää

Sivu päivitetty 7.2.2024

Mitä mieltä olet sivusta?